Fermierii olandezi vor să intre în Parlament – La alegerile din 15 martie, Mișcarea Fermierilor va deveni cel mai important partid în zonele rurale

best auto leo vaslui

Mii de persoane s-au adunat la Haga, în Olanda, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de guvern, în special faţă de planurile de reducere a emisiilor de azot, care îi înfurie pe agricultori.

Demonstraţia, care, potrivit presei olandeze, a reunit aproape 25.000 de persoane, a fost organizată de Farmers Defense Force (FDF) – un grup de apărare a fermierilor -, precum şi de Samen voor Nederland (Împreună pentru Olanda), care se descrie ca o mişcare de apărare a libertăţilor individuale, născută în timpul pandemiei.

Organizatorii fac apel la populaţie să voteze împotriva guvernului de coaliţie şi a partidelor de stânga la alegerile provinciale din 15 martie, care sunt folosite pentru a desemna reprezentanţii în Senat.

Mii de persoane, printre care mulţi fermieri şi activişti care s-au opus măsurilor sanitare, s-au adunat într-o atmosferă în general calmă în Zuiderpark din Haga, oraşul în care îşi are sediul guvernul.

În pofida unei interdicţii, un excavator cu lopată a spart o barieră chiar la început, permiţând mai multor camioane care transportau demonstranţi să pătrundă în zona de protest. Şoferul excavatorului a fost arestat.

De teama unor revolte, autorităţile au emis o interdicţie de participare cu tractoare. Cu toate acestea, fermierii din mai multe regiuni au pornit la drum cu ele. Prin urmare, autorităţile au emis un decret de urgenţă. Drumurile de acces şi intersecţiile importante au fost blocate cu vehicule ale armatei.

Fermierii protestează împotriva planurilor de reducere a emisiilor de azot din zonele naturale, pe care le consideră politici descurajatoare pentru ei şi care nu au „nimic de-a face cu natura”. Anunţul acestui plan guvernamental în 2022 a determinat mii de fermieri să demonstreze anul trecut timp de săptămâni întregi. Au fost şi violenţe, au fost blocate autostrăzi, au fost lansate incendii şi politicieni au fost ameninţaţi.

Guvernul olandez îşi propune să reducă cu 50%, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră provenite din îngrăşăminte şi gunoi de grajd, care dăunează mediului şi habitatelor naturale. Măsurile finale nu au fost încă prezentate. Potrivit calculelor guvernului, noile obiective ar putea însemna sfârşitul a 30% din fermele de creştere a animalelor. În Olanda există peste 50.000 de ferme.

În 2022, sectorul agricol olandez a exportat bunuri în valoare de 122 de miliarde de euro (130 de miliarde de dolari). Un sfert a mers în Germania.

Pe 15 martie în Regatul Ţărilor de Jos au loc alegerile provinciale, care se desfăşoară o dată la patru ani. În cadrul scrutinului sunt aleşi membrii Consiliului provincial, care sunt reprezentaţii cetăţenilor din fiecare provincie. Membrii Consiliului provincial stabilesc politicile provinciei şi aleg deputaţii Comitetului executiv provincial, care trebuie să pună în aplicare respectivele politici.
Tot membrii Consiliului provincial aleg şi membrii Senatului. Următoarele alegeri pentru Senat vor avea loc pe 30 mai.

Potrivit sondajelor, BoerBurgerBeweging (BBB, Mişcarea Cetăţenilor Fermieri), partid fondat în 2019, este pe cale să intre în camera superioară a parlamentului. Ar putea chiar să devină cel mai mare partid în unele provincii rurale din nordul şi estul ţării. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.