Polonia construieşte cea mai mare forţă terestră din Europa pentru a contracara ameninţarea rusă
Varşovia se lansează în cea mai mare campanie de reînarmare din ultimii 50 de ani, ca răspuns la ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă Rusia pentru Europa, se arată într-un material publicat de The Telegraph.
Unitatea căpitanului Marek Adamiak din Regimentul 11 Artilerie din Polonia, staţionată nu departe de graniţa cu Rusia, se confruntă de mult timp cu un echipament învechit. Dar la jumătatea lunii decembrie au primit 24 de obuziere autopropulsate K9 de fabricaţie sud-coreeană, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 55 km aducând regimentului capacităţi noi şi letale.
Având în vedere războiul care are loc în Ucraina vecină, sosirea noului echipament de luptă le-a dat încredere că, dacă conflictul ar veni la uşa lor, ar avea acum armele necesare pentru a riposta.
„Putem vedea din modul în care ucrainenii folosesc artileria că trebuie să fie foarte rapizi: intră în acţiune, trage şi pleacă mai departe”, a spus el.
Cele 24 de tunuri aflate acum în grija regimentului său sunt doar vârful unui program masiv de cheltuieli de apărare al Poloniei.
Stimulat de războiul de alături şi de teama tot mai mare că Polonia ar putea fi într-o zi în vizorul unui Kremlin care doreşte să se întoarcă la vremurile în care imperiul rusesc se întindea până la râul Vistula, guvernul polonez este hotărât să se înarmeze – şi repede.
În acest an, Polonia va cheltui 4% din PIB pentru apărare, o sumă dublă faţă de cea cerută de NATO, ceea ce va face din această ţară cel mai mare cheltuitor pe cap de locuitor în domeniul apărării din cadrul alianţei.
Unele dintre contractele pentru echipamente noi datează dinainte de războiul din Ucraina, când Polonia, deja conştientă de ameninţarea rusă, a început să modernizeze forţele armate încă împovărate cu multe echipamente din epoca sovietică.
Dar invazia lui Putin a avut darul să dea o altă „viteză” procesului şi a determinat Polonia să semneze o serie nouă de contracte.
„Asaltul criminal desfăşurat de Federaţia Rusă, care a vizat Ucraina, şi natura imprevizibilă a lui Putin ne determină să accelerăm şi mai mult modernizarea echipamentelor. Este de o importanţă cheie să creştem cât mai repede posibil nivelurile de securitate pentru Polonia. Putem face acest lucru doar prin crearea unei armate puternice. Suficient de puternică pentru a descuraja orice potenţial agresor să se decidă să atace”, a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, pentru portalul Defence24.
Nimeni nu se poate îndoi de ambiţia Poloniei.
Pentru început, a făcut comenzi pentru 1.000 de tancuri de luptă principale K2 din Coreea de Sud şi 250 de tancuri M1A2 SEPv3 Abram nou-nouţe din SUA. Acest lucru va transforma Polonia în proprietarul celei mai mari forţe de tancuri din Europa, eclipsând flota de 227 de tancuri a Regatului Unit.
Artileria sa va fi consolidată cu 600 de K9, 18 lansatoare HIMARS cu 9.000 de rachete şi 288 de sisteme K239 Chunmoo MRL din Coreea de Sud.
Peste 1.000 de vehicule de luptă pentru infanterie Borsuk, fabricate în Polonia, vor transporta trupele poloneze în luptă, în timp ce acoperirea aeriană va fi asigurată de 96 de elicoptere AH-64E Apache cumpărate din SUA şi de 48 de avioane de luptă FA-50 comandate în prezent din Coreea de Sud.
„Ne schimbăm echipamentul foarte, foarte repede. Este într-adevăr o revoluţie, nu o evoluţie”, a declarat căpitanul Adamiak.
Totodată, planurile prevăd dublarea dimensiunii armatei poloneze la 300.000 de oameni, ceea ce ar transforma Polonia în cea mai mare putere militară din Europa, din punct de vedere al efectivelor, la vest de Ucraina.
De asemenea, sunt în curs de desfăşurare discuţii privind construirea unei „fabrici masive de armament” în colaborare cu Marea Britanie, în parte pentru a ajuta la producerea şi repararea echipamentelor şi armelor destinate Ucrainei.
Echipamentul vine însă cu un preţ ridicat. Polonia s-a bucurat de ani de creştere economică, iar PIB-ul se preconizează că va creşte în continuare în acest an, în ciuda ramificaţiilor economice ale războiului din Ucraina, dar costul cheltuielilor sale prodigioase în domeniul apărării va fi substanţial.
Polonia plănuieşte să cheltuiască aproximativ 85 de miliarde de lire sterline până în 2035 pentru armament, iar bugetul pentru apărare din acest an se ridică la suma record de 97 de miliarde de zloţi (20 miliarde de euro). Dar publicaţia poloneză Dziennik Gazeta Prawna a estimat că suma reală pentru 2023 ar putea urca până la 27 de miliarde de euro, dacă sunt incluse fondurile extrabugetare.
Acest nivel de cheltuieli nu este lipsit de riscuri.
„Mă tem că toate aceste cheltuieli ar putea secătui bugetul, dacă nu sunt gestionate în mod corespunzător. Este posibil ca publicul să nu fie conştient de faptul că s-ar putea să fie nevoie de reduceri la anumite proiecte civile. Am avut o creştere economică stabilă în ultimii ani, dar acum suntem aproape de o recesiune. Dacă nu stimulăm economia cu banii UE (din fondul de redresare în caz de pandemie), pe care încă nu i-am primit, atunci situaţia ar putea deveni critică”, a declarat Magdalena Jakubowska, expert în domeniul apărării şi vicepreşedinte al Res Publica-Visegrad Insight, o fundaţie care se ocupă de politica Europei Centrale.
Comisia Europeană a refuzat accesul Poloniei la aproximativ 30 de miliarde de lire sterline în granturi şi împrumuturi ieftine din Fondul de redresare şi de rezilienţă post-pandemică al UE, din cauza unei dispute privind statul de drept. Guvernul polonez a introdus o legislaţie care ar putea rezolva impasul, dar, pentru moment, banii rămân inaccesibili.
Pentru a ajuta Polonia, anul trecut, Congresul SUA a aprobat o finanţare militară în valoare de 288,6 milioane de dolari (270 milioane de euro) pentru „descurajarea şi apărarea” împotriva ameninţării sporite din partea Rusiei. Banii vor fi de ajutor, dar, în condiţiile în care inflaţia este de aproximativ 17% în Polonia şi creşterea economică încetineşte, bugetul apărării ar putea deveni dificil de acoperit.
În ciuda acestui fapt, Jakubowska a adăugat că, până în prezent, polonezii par pregătiţi să îşi asume povara financiară:
„Cu războiul, poate, chiar după colţ, polonezii îşi dau seama că trebuie să faci sacrificii pentru a avea grijă de interesul naţional. Dacă oamenii se tem de un război, atunci sunt înţelegători.”
Sprijinul transpartinic pentru cheltuielile militare pare, de asemenea, că va continua, în ciuda diviziunilor politice profunde şi adesea amare din Polonia. Conştiente de ameninţarea reprezentată de Rusia, partidele de opoziţie au acceptat în cea mai mare parte necesitatea ca Varşovia să cheltuiască, cel puţin deocamdată – fie şi numai pentru a evita soarta vecinului lor.
Polonia merge la urne în toamnă, iar apărarea şi cine poate apăra cel mai bine ţara vor deveni, fără îndoială, o problemă electorală.
„Am spus de multe ori că este mai bine să ai datorii şi chiar să fii nevoit să faci reduceri bugetare în alte domenii, decât să fii ocupat. Oricine a văzut ce se întâmplă în Ucraina nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la acest lucru”, a declarat la începutul acestui an Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie, considerat de mulţi drept cel mai puternic politician din ţară.