George Simion l-a felicitat pe Bogdan Aurescu pentru poziţia pe care a avut-o faţă de legea privind minorităţile naţionale din Ucraina: „Ieri l-am criticat pe Ministrul de Externe, astăzi trebuie să-l felicit”

best auto leo vaslui

Deputatul AUR George Simion, l-a felicitat vineri pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru poziţia pe care a avut-o faţă de legea privind minorităţile naţionale din Ucraina, informează Stiripesurse.ro.

„Am încrederea că vom reuşi împreună să facem ce trebuie pentru ca identitatea românească peste graniţe să nu se piardă, instituţiile statului român să funcţioneze cum trebuie. Ieri l-am criticat pe Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, suntem totuşi oameni rezonabili, astăzi, trebuie să-l felicit pentru că a avut o luare de poziţie faţă de politica Guvernului de la Kiev cu privire la minorităţi. Avem 500.000 de români care trăiesc în Ucraina. AUR a fost printre primele forţe care a condamnat agresiunea rusească asupra Ucrainei. (…) Ucraina şi-a bătut joc în mod repetat de identitatea românilor din Ucraina şi nu poate nimeni să ne astupe gura şi să nu spunem acest lucru. Noi speram ca, după aceste 300 de zile, în care ajutorul statului român a fost constant, atitudinea Kievului să se schimbe, nu s-a schimbat şi, de aceea, cerem statului român să îşi reafirme poziţia de protecţie a românilor din Ucraina. Este important acest lucru”, a transmis George Simion, la Palatul Parlamentului, după încheierea Conferinţei “România de Dincolo de Graniţe”.

Ministerul Afacerilor Externe consideră „regretabil” faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată fara o consultare a Comisiei de la Veneţia, „a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ”.

„De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”, arată un comunicat al MAE potrivit sursei citate.

MAE solicită autorităţilor ucrainene „să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.