Guvernul Faliment: România trebuie să plătească anul acesta datorii de 20 miliarde de euro

best auto leo vaslui

”Deficitul public nu poate fi plătit decît din alte împrumuturi, de aceea este această luptă de a reduce deficitul. O sută de miliarde de lei sunt datorii din trecut care trebuie plătite anul acesta, ăsta e nivelul datoriilor din anii trecuți, datorii ajunse la scadență: 20 de miliarde de euro” a anunțat ministrul de Finanțe Adrian Câciu, în direct la Antena 3.

Datoria statului, aflată într-o creştere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Totodată, gradul de îndatorare raportat la PIB a depăşit nivelul de 50% şi a ajuns la 50,1%.

Astfel, în februarie, datoria a ajuns la 706,5 miliarde lei (50,1% din PIB), faţă de 695 miliarde lei (49,2% din PIB), în ianuarie, şi 667,3 miliarde lei (47,2% din PIB), în decembrie. Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluţia PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar şi de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei.

Guvernul faliment Ciucă-Ciolacu a anunțat la începutul anului că are în plan să îndatoreze țara cu 32 de miliarde de euro în 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.