În județul salariului minim, administrația își adaugă mii de lei la zecile de mii primite până acum
Salariile primarilor, viceprimarilor și a conducerii Consiliului Județean Vaslui se vor majora cu sume între 1.410 lei, în cazul viceprimarilor de comună cu până la 3.000 de locuitori, până la 4.230 lei, pentru președintele Consiliului Județean, care își va adăuga această sumă la salariul de aproape 30 de mii de lei pe care îl încasa până acum. Vremurile în care Nicolae Ceaușescu stabilea că salariul maxim nu poate fi decât de cinci ori mai mare decât cel minim sunt foarte îndepărtate, iar acum statul român, pe lângă corupția generalizată care „ajută” mult în acest proces, își construiește bogații săi, o clasă superioară de „boieri”, dintre care mulți nu au lucrat nicio zi în mediul privat, ci au „plimbat” hârtii în administrația superbirocratizată a aceluiași stat.
Pe când mediul privat sucombă sub povara acestei birocrații, a inflației și a taxelor tot mai mari, acum va trebuie să suporte și aceste majorări de salarii a acestei clase de demnitari pentru care statul, la nevoie, se și împrumută pentru a le plăti salariile.
Cu mare scandal „electoral”, 168 de deputați de la PSD, PNL și UDMR au votat „pentru”, 79 „împotrivă”, iar patru s-au abținut la votul asupra proiectului de lege, care a fost astfel adoptat de deputați. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.
Legea reglementează Ordonanța de urgență 115/2022, prin care se acordă, începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Amendamentul introdus de deputați prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale de la 1 noiembrie 2022.
„Prin excepţie, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (…) se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”, prevede textul adoptat.
Motivația care stă în spatele acestor creșteri de indemnizații stă în aceea că salariile tuturor aleșilor locali erau calculate în funcție de nivelul salariului minim din 2019, adică 2.080 lei. Prin decizia Camerei Deputaților, toate salariile aleșilor locali se calculează funcție de salariul minim din 2021, adică de la 2.080, în urmă cu trei ani, la 2.300 de lei, cât este acum. Fiecare salariu de primar, viceprimar sau șef din CJ se calculează cu un anume coeficient, care se înmulțește la salariul minim din 2.300 lei, de aici și creșterile salariale.
Dacă parlamentarii de la AUR au făcut scandal în Comisia de muncă din Camera Deputaților, USR a anunțat imediat după adoptate că va contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea salariilor.
La sfârșitul anului trecut, 61,96% dintre salariații din județul Vaslui aveau contracte individuale de muncă în zona salariului minim pe economie, în vreme ce, spre exemplu, oferta de locuri de muncă prezentată de BestJobs în județ nu conținea nicio slujbă plătită cu mai mult de 300 de euro pe lună. Președintele CJ Vaslui ridică peste 5.000 de euro pe lună de la stat, într-o țară care nu mai produce aproape nimic și se împrumută continuu. Concluziile le putem trage fiecare…
Sursa VASLUI AZI