În ‘România Educată’ profesorii sunt plătiți cu întârziere – Ministerul Educației pasează responsabilitatea
Versiunea actualizată a aplicației Edusal, prin care se plătesc salariile şi în care pot fi operate majorările salariale, a fost livrat în unităţile de învăţământ universitar, anunţă ministerul Educaţiei după ce sindicatele au avertizat că salariile ar putea întârzia pentru că ministerul nu a transmis şcolilor noua versiune a aplicaţiei.
Ministerul Educației pasează responsabilitatea și susține că vina pentru aceste întârzieri o poarta firma care gestionează aplicația.
Şeful celui mai mare sindicat al profesorilor din judeţul Iaşi, Laviniu Lăcustă a avertizat că semnalele primite din şcoli arată că salariile pe ianuarie vor intra în conturi cu două-trei zile întârziere pentru că Ministerul Educaţiei nu a transmis varianta actualizată a aplicaţiei de salarizare, ceea ce va creşte starea de nemulţumire din sistem.
Iată ce a spus conducerea Ministerului Educației: „În ultima perioadă au avut loc negocieri cu firma care gestionează Edusal, încheindu-se un nou contract pentru doi ani. Da, va fi o problemă pentru că secretarele ar trebui să facă un efort mare pentru ca salariile se poată fi plătite în data de 14 februarie”.
Proiectul de suflet al președintelui Iohannis, „România Educată”, rămâne pe hârtie și în 2023. Guvernele PSD-PNL au neglijat sistemul educațional și este clar că nu se numără printre priorități nici în anii următori.
Bugetul pentru anul 2023 este cel mai mic din ultimii 10 ani, iar planul Ministerului Educației se remarcă prin lipsa de noutăți în ceea ce privește obiectivele și strategia în domeniul învățământului.
Coaliția actuală nu își propune să construiască școli și grădinițe moderne în marile orașe din România, acolo unde este o nevoie mai mare. Copiii au ajuns să facă ore în două sau trei schimburi, ceea ce nu este normal.