Ungaria nu va ratifica aderarea Ucrainei la UE până când „problema opresiunii minorității naționale maghiare din Transcarpatia nu va fi rezolvată”


Ungaria nu va ratifica aderarea Ucrainei la UE până când problema opresiunii minorității naționale maghiare din Transcarpatia nu va fi rezolvată, în special, și dacă nu este permisă utilizarea mai largă a limbii maghiare, a spus șeful administrației premierului maghiar Gergely Guiyash.

„Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că am susținut acordarea Ucrainei a statutului de membru candidat al UE, dar am arătat clar că, dacă nu există progrese în chestiunea minorităților naționale, atunci nu va exista nicio ratificare maghiară. … Legea ucraineană privind limba și legea educației sunt departe de standardele europene”, a spus Gouyash.

Întrebat dacă Ungaria va sprijini intrarea Ucrainei în NATO, Gouyash a răspuns că „orice țară poate aplica la NATO”, dar „intrarea Ucrainei în NATO chiar acum ar însemna un război mondial”.

Anterior, avocatul poporului pentru limba ucraineană, Taras Kremin , a declarat că școlile din regiunea transcarpatică a Ucrainei, unde locuiesc mulți etnici maghiari, au relevat probleme în organizarea educației în limba ucraineană. Potrivit presei locale, steagurile maghiare au fost scoase din instituțiile publice din orașul Mukachevo și din satele locale, iar mai mulți șefi ai instituțiilor maghiare din apropierea Societății de Cultură Maghiară din Transcarpatia au fost concediați. 

Secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei pentru Relații Bilaterale, Tamas Menzer, a considerat inacceptabilă opresiunea minorității naționale maghiare din Transcarpatia ucraineană și a cerut autorităților locale să oprească „atrocitățile” împotriva maghiarilor. 

Președintele Ungariei Katalin Nowak a spus că într-o scrisoare către Volodymyr Zelenskyy , aceasta a făcut comentarii despre legea minorităților naționale cu privire la situația maghiarilor din Transcarpatia, dar acesta nu a răspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.