Inteligența artificială nu are conștiință, sunt algoritmi care reproduc comportamentul uman

best auto leo vaslui

Inteligența artificială nu are conștiință, așa cum s-ar teme unii sau cum ar putea crede unii.

La momentul de față inteligența artificială doar reproduce comportamentul uman prin intermediul unor algoritmi.

Un copil mic învață, reproduce comportamentul celorlalți semeni dar el are și conștiință, poate interpreta mediul din jur și fără ajutorul celorlalți. Omul reprezintă un vârf al evoluției pe pământ. Un copil reproduce iubirea pentru că așa o simte și nu pentru că așa este programat să o facă.

Cu toate acestea marea majoritate a comportamenului uman este predictibil, el poate fi simplificat prin intermediul unui algoritm. Ți-e frig iei o geacă, ți-a cald dorești aer condiționat, sunt decizii banale la care inteligența nu are un rol decisiv.

Nu se întâmplă acest lucru cu inteligența artificială. Deși aparent aceasta reproduce foarte bine comportamentul uman, adică îți lasă impresia unor reacții independente și bine gândite, în realitate aceasta nu face decât să reproducă pe baza algoritmilor de programare.

Inteligența artificială reproduce un mod de gândire uman, cel pus la dispoziție de programatori. Inteligența artificială pe baza unor algoritmi îți va putea spune că dorește să plângă datorită unui război sau să râdă datorită unor glume. Însă aceștia sunt simpli algoritmi care stabilesc modul de răspuns în funcție de stimuli, nu este vorba despre o inteligență proprie ci de informația umană transpusă în circuitele electrice.

Sigur, pare greu, dar nu este deloc greu să imiți comportamentul uman. Cât timp în spatele acestei inteligențe artificiale se află oameni, în realitate ceea ce vedem este modul lor de a gândi transpus prin intermediul unor algoritmi.

În curând inteligența artificială îți va lăsa senzația că răspunde chiar uman, dar acest lucru deoarece programarea modului de a răspunde este unul uman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.