Joe Biden semnează legea care amână cu doi ani iminentul faliment al SUA
Preşedintele Joe Biden a salutat vineri evitarea unei incapacităţi de plată „catastrofale” pentru Statele Unite şi a lăudat virtuţile compromisului politic, transmite AFP.
„Nimic nu ar fi fost mai iresponsabil, nimic nu ar fi fost mai catastrofal” decât un faliment al primei puteri mondiale, a spus preşedintele american, anunţând că va semna sâmbătă o lege care să facă posibilă amânarea până în ianuarie 2025 a acestei perspective periculoase, scrie Agerpres.
Congresul american a adoptat în această săptămână textul care face posibilă suspendarea timp de aproape doi ani a plafonului îndatorării publice a SUA şi care fixează, de asemenea, anumite obiective bugetare. Fără acest text, ţara risca să intre în incapacitate de plată de luni, 5 iunie
Aşezat la biroul din celebrul Birou Oval, democratul în vârstă de 80 de ani, candidat la realegere în 2024, s-a exprimat pe un ton aşezat şi liniştitor.”Este dificil să obţii un consens dincolo de diviziunile partizane. Unitatea este dificilă. Dar nu trebuie să încetăm niciodată să încercăm”, a spus el.
După câteva săptămâni de negocieri foarte dificile cu opoziţia republicană, preşedintele american a reluat mesajul de reconciliere transmis cu prilejul învestirii sale în ianuarie 2021.
„Fără unitate nu există pace”, a spus Joe Biden.
Într-un discurs în care şi-a propus să întărească contrastul cu republicanul Donald Trump, aflat la rândul său în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2024, preşedintele Biden a declarat că ar trebui să nu se mai ţipe şi să se coboare temperatura.
„Ambele părţi au negociat cu bună-credinţă. Ambele părţi s-au ţinut de cuvânt”, a salutat, de asemenea, Joe Biden, care nu pierde nicio ocazie de a se lăuda cu simţul său de compromis politic. Chiar dacă intenţionează să îşi asume meritul politic, preşedintele democrat nu îşi revendică deschis victoria la finalul negocierilor bugetare cu opoziţia: „Nimeni nu a primit tot ce şi-a dorit. Dar americanii au primit ceea ce aveau nevoie”.
Dând asigurări că a evitat reducerile drastice ale beneficiilor sociale şi ale proiectelor sale majore de investiţii, Joe Biden a căutat să se proiecteze în viitor, deşi mulţi americani îl consideră prea bătrân pentru a rămâne la Casa Albă. Referindu-se la dorinţa sa de a impozita mai mult pe cei mai bogaţi, el le-a spus concetăţenilor săi: „Voi reveni la conducere şi, cu ajutorul vostru, voi câştiga”.
La fel ca aproape toate economiile dezvoltate, Statele Unite trăiesc pe credit şi au, de altfel, cea mai mare datorie din lume în termeni absoluţi. Dar nicio altă ţară industrializată nu se confruntă cu un plafon rigid al datoriei, pe care Congresul trebuie să îl ridice în mod regulat.