Josep Borrell: Nu este momentul pentru negocieri de pace, Ucraina trebuie ajutată militar

best auto leo vaslui

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate, a adăugat acesta.

„Din nefericire, nu este momentul pentru discuţii diplomatice de pace, este momentul sprijinului militar în război” pentru Ucraina, a susţinut Borrell în intervenţia sa la forumul „Starea Uniunii”, care se desfăşoară în oraşul italian Florenţa.

El a apreciat pozitiv implicarea Chinei, în urma convorbirii telefonice între Volodimir Zelenski şi omologul său chinez Xi Jinping, dar vede în iniţiativa de pace evocată anterior de China mai degrabă o „listă cu consideraţii înţelepte” şi consideră că singura propunere de luat în considerare este cea a Ucrainei, respectiv retragerea completă a trupelor ruse şi restabilirea graniţelor ucrainene anterioare anexării Crimeei.

Borrell nu a menţionat alte propuneri de mediere, cum ar fi cea anunţată recent de Vatican, dar negată atât de Moscova cât şi de Kiev, ori cea a preşedintelui brazilian Lula da Silva. El a apărat poziţia americană şi europeană de a continua aprovizionarea Ucrainei cu arme pentru a învinge militar Rusia.

„Realitatea este că (preşedintele rus, Vladimir) Putin a spus că încă are obiective militare şi până când nu le va atinge va continua să lupte”, a motivat şeful diplomaţiei UE. „Dacă nu am fi sprijinit Ucraina, căderea ei ar fi fost o chestiune de zile. Nu avem de ales”, a mai spus Borrell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.