Jurnalist britanic, după dezvăluirile din „dosarele Lockdown”: N-a fost despre știință, ci despre politică. BBC a participat la campania de înfricoșare care a ținut Marea Britanie închisă în casă

best auto leo vaslui

Jurnalista britanică Janet Daley afirmă, într-un editorial publicat în The Telegraph, că oficialii guvernului britanic și presa au tratat virusul precum un război, justificând astfel reducerea la tăcere a tuturor vocilor dizidente.

Reacția jurnalistei vine în contextul „Dosarelor Lockdown”, în care publicația The Telegraph a dezvăluit, pe baza conversațiilor între oficiali britanici, cu autoritățile au colaborat cu media pentru a impune respectarea unei carantine (lockdown în engleză) stricte, motivată de „combaterea virusului”.

„N-a fost despre știință, ci despre politică. A fost evident din momentul în care guvernul a început să vorbească despre Știință, ca și cum ar fi fost un corp fix al adevărului relevat. Oricine știe câte ceva despre știință n-ar fi spus așa ceva, decât dacă ar fi fost implicați într-o campanie înșelătoare cu scopul de a constrânge publicul”, a notat veterana jurnalistă.

Daley afirmă că „absurditatea și lipsa de sens” a multor dintre restricții ar fi trebuit să fie revelatoare: „programul a fost construit să înfricoșeze, nu să informeze și să transforme îndoiala sau scepticismul în ceva iresponsabil din punct de vedere moral – ceea ce este exact opusul a ceea ce face știința”.

Ea remarcă faptul că măsurile au depășit până și ceea ce era considerată „norma” în ceea ce privește autoritarismul: „nici măcar STASI-ul Est German (serviciul secret comunist – n.r.) nu a interzis copiilor să-și îmbrățișeze bunicii sau a interzis relațiile sexuale între oameni care locuiesc în gospodării diferite”.

Jurnalista remarcă faptul că toată această atmosferă de înfricoșare nu ar fi fost posibilă fără contribuția presei: „ De la jurnalism dezinteresat la Pravda, într-o singură legătură”.

Deși este de datoria presei să prezinte punctul de vedere al guvernului, de ce „este nevoie să interzice și – uneori implicit să demonizăm – pe cei care pun la îndoială aceste judecăți”, s-a întrebat ea. Jurnalista a folosit exemplul Lordului Sumption, fost judecător la Curtea Supremă, care a sugerat că interzicerea libertăților este inacceptabilă.

Reamintim că publicația „The Telegraph” a descoperit conversații între oficiali guvernamentali britanici din timpul celor doi ani. Ancheta, denumită „Dosarele Lockdown”, prezintă felul în care aceștia au conlucrat pentru a menține o stare de frică asupra populației, folosindu-se de pretextul „combaterea virusului”.

Situația pare să descrie ce s-a întâmplat și-n România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.