Uniunea Europeană a inclus grupul de mercenari Wagner pe lista de sancțiuni, pentru „participare activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”

best auto leo vaslui

Uniunea Europeană a inclus grupul de mercenari Wagner pe lista de sancțiuni, pentru „participare activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”

Acest grup de mercenari, care luptă în estul Ucrainei pentru a încerca să cucerească oraşele Bahmut şi Soledar, a fost deja plasat în februarie pe o altă listă a sancţiunilor UE pentru încălcarea drepturilor omului şi „destabilizarea” unor ţări din Africa.

Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a explicat că noua listă de sancţiuni o „completează” pe cea anterioară.

Grupul Wagner, a continuat Consiliul, a fost înscris pe listă pentru „acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Faptul că această organizaţie paramilitară este astfel dublu sancţionată „subliniază dimensiunea internaţională şi gravitatea” activităţilor sale, precum şi „impactul ei destabilizator asupra ţărilor în care activează”, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Acesta din urmă s-a adăugat pe lista sa de persoane fizice şi juridice vizate de sancţiuni RIA FAN, media rusă care face parte din Patriot Media Group, al cărui consiliu de administraţie este condus de Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner.

Un ONG rus şi un dezertor din Wagner au afirmat că mercenari din acest grup sunt responsabili pentru decapitarea unui bărbat care pare să fi fost un prizonier de război ucrainean.

Prigojin a respins aceste acuzaţii, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat o nouă oroare a „monştrilor” ruşi.

O înregistrarea video, care durează 1 minut şi 40 de secunde cu imagini de nesuportat, circulă de marţi pe reţele sociale. În această înregistrare, un bărbat în uniformă de camuflaj, cu faţa mascată, taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate pe sol şi urlă „mă doare”. În câteva secunde, strigătele încetează şi se poate auzi cum un bărbat îl incită din spatele camerei pe călău să-i „taie capul” victimei. Călăul îşi finalizează decapitarea cu cuţitul şi arată capul tăiat către cameră.

La rândul său, Parchetul rus a anunţat joi că a început examinarea acestor imagini.

Persoanele – fizice sau juridice – sancţionate de Uniunea Europeană sunt supuse unei îngheţări a bunurilor lor pe teritoriul statelor sale membre şi unei interdicţii de a călători acolo. În plus, nimeni din UE nu este autorizat să le pună la dispoziţie fonduri.

UE a adoptat în ultimul an zece serii de sancţiuni succesive împotriva Rusiei, după ofensiva sa militară în Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.