Klaus Iohannis pleacă în Bulgaria să discute despre Schengen

best auto leo vaslui

Președintele Klaus Iohannis va efectua miercuri, 15 martie, o vizită oficială la Sofia, Republica Bulgaria, la invitația omologului său Rumen Radev. Punctul central al vizitei va fi ridicarea relației româno-bulgare la nivel de Parteneriat Strategic, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Astfel, cei doi președinți vor semna o Declarație comună în acest scop. „Parteneriatul Strategic este rezultatul interesului reciproc al României și Bulgariei, ca state vecine și prietene, de intensificare a cooperării în numeroase domenii de interes comun, și stabilește direcțiile de dezvoltare viitoare a cooperării româno-bulgare”, potrivit sursei citate.

Declarația de Parteneriat Strategic prevede intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice și a cooperării transfrontaliere, îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii dintre cele două țări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securității energetice, promovarea energiei verzi. De asemenea, Declarația se referă la cooperarea în domeniul afacerilor europene, precum și la colaborarea întărită în domeniile apărării și securității, în contextul dificultăților numeroase provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susținerea în continuare a Ucrainei, întărirea Flancului Estic al NATO și restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre.

Pe agenda discuțiilor figurează și obiectivul comun al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, scop în care cele două state „vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an”.

Printre subiectele de pe agenda de discuții a celor doi șefi de stat se află dezvoltarea schimburilor economice și a investițiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătățirii infrastructurii fluviale și rutiere, precum și avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independența și securitatea energetică a celor două țări.

De asemenea, cei doi înalți oficiali vor aborda și aspecte legate de combaterea migrației ilegale și protejarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, pornind de la deciziile adoptate la Consiliul European din februarie.

Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acestuia, alături de sprijinul susținut pentru Ucraina și Republica Moldova, se vor afla pe agenda celor doi lideri. Va fi abordat, totodată, stadiul pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.