La doi ani după Maradona, a trecut la cele veșnice și marele Pele: Sper ca Dumnezeu să mă primească așa cum am fost primit pe Pământ


Fostul mare fotbalist brazilian Edson Arantes do Nascimento, Pele, a trecut la cele veșnice la vârsta de 82 de ani. Brazilianul se lupta de mai mulți ani cu cancerul, iar în ultimele zile starea sa s-a înrăutățit teribil.

Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970). Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru “îngrijire paliativă” al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo.

Pele avea peste 30 de distincții individuale și a fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Marii Britanii în rang de comandant, primind de asemenea, printre altele, Ordinul Național de Merit din partea guvernului brazilian, scrie Digisport.

În prima parte a carierei, Pele s-a remarcat ca vârf de careu, reușind ”să rupă plasele” adverse, iar spre final a coborât pe poziția de playmaker, în spatele atacanților. Pele avea un stil unic, o combinație de viteză, creativitate, tehnică și forță fizică, calități care-l făceau o ”sperietoare” pentru orice defensivă întâlnea, precizează sursa citată.

Fostul mare fotbalist a fost căsătorit de trei ori și este tatăl a șapte copii. Cu doi ani înainte de a muri, într-un interviu acordat publicației Gazzetta dello Sport, Pele spunea că îi mulțumește lui Dumnezeu că a ajuns până la vârsta respectivă (80 de ani) și mărturisea că „atunci când voi urca la cer, sper ca Dumnezeu să mă primească așa cum sunt primit aici, pe Pământ, grație fotbalului”.

Alături de Maradona, a fost declarat cel mai bun fotbalist al secolului XX de către FIFA. Maradona însuși a murit acum doi ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.