LECȚIA DE ISTORIE – 28 octombrie: Marşul asupra Romei.

best auto leo vaslui


La data de 28 octombrie a anului 1922 fasciștii italieni conduși de Benito Mussolini mărșăluiesc spre Roma pentru a prelua puterea politică în Italia. Amintesc că una dintre cele mai cunoscute doctrine politice ale secolului XX , a fost doctrina fascistă, care alături de comunism si nazism a jucat un rol extrem de important în modelarea viitorului Europei din prima jumătate a secolului al XX-lea. Dar a fel ca si celelalte doctrine totalitare, fascismul a fost caracterizat de existenta unui lider unic, un lider care se confunda cu statul, fiind vorba aici de Benito Mussolini, cel care va fi conducător ,,de facto” al statului italian fascist din anul 1922 si până în anul 1943. De altfel, ideea centrala a fascismului o reprezintă tocmai ideea de stat si de națiune unică fără naționalități, adică doar națiunea italiana În ceea ce privește latura sa activă, fascismul a fost caracterizat de violenta si intolerantă fata de alte partide sau organizații politice, iar manipularea maselor, misticismul si promovarea intensă a rasismului, sunt alte elemente care descriu acest regim politic interbelic. În ceea ce privește pe Benito Mussolini, imaginea sa era susținută de un puternic cult al personalității, fiind văzut de către fasciști italieni ca un salvator al unei națiuni deja zdruncinată de greutățile Primului Război Mondial si de anii de criza ce au urmat acestuia.

Alături de Partidul Fascist, Mussolini a creat și organizația paramilitară numită „Cămășile Negre” organizație ce a fost folosită ca instrument de represiune a statului pentru a zdrobi celelalte partide politice ce nu erau de acord cu ideologia fascista. De altfel ,Cămășile negre au jucat un rol esențial în cadrul așa numitului ,,Marș asupra Romei”, adică în cadrul loviturii de stat prin care fasciștii conduși de Mussolini a acaparat conducerea Italiei.


Astfel, este ușor de intuit că mai târziu ,,Cămășile Negre ” ale lui Mussolini au devenit sursa de inspirație pentru „Cămășile Brune” ale lui Hitler, cum de altfel și titulatura de „Fuhrer”, adică unicul conducător, este titlul pe care acesta si-l va lua pentru a aminti de numele de „Il Duce”, titulatura pe care Mussolini si-o asumase deja odată cu preluarea puterii. Revenind însă la Italia, trebuie amintit că la 24 octombrie 1922, Mussolini a declarat în fața a 60.000 de oameni adunați la Congresul Fascist din Napoli că: „Programul nostru este simplu, adică ,, vrem să conducem Italia”, asta în timp ce Cămășile Negre vor ocupa toate punctele strategice ale țării. De altfel, înca din 26 octombrie, fostul ministru de interne Antonio Salandra l-a avertizat pe prim-ministru Luigi Facta că Mussolini se pregătește să mărșăluiască spre Roma spre a prelua puterea. Pentru a face față amenințării reprezentate de trupele fasciste adunate pentru marșul asupra Romei, Luigi Facta a declarat stare de asediu, însă temător, regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei a refuzat să semneze ordinul militar, iar data de 28 octombrie, când fasciștii se aflau deja la ,, porțile Romei” ,regele i-a predat puterea lui Mussolini. Marșul în sine a fost compus din mai puțin de 30.000 de oameni, dar regele se temea de un război civil și de aceea a preferat sa-i acorde puterea lui Mussolini, decizie care se va dovedi în timp deosebit de nefastă pentru Italia si poporul italian.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.