”Liber la furat”: Cătălin Predoiu (PNL) a propus pragul de 250 de mii de lei la abuzul în serviciu. PSD a cerut dublu: 100 de mii de euro!

best auto leo vaslui

Decizia de a modifica Codul Penal pentru a introduce un prag la infracțiunea de abuz în serviciu a fost luată duminică seara la ședința coaliției de la Vila Lac, la care au participat liderul PSD, Marcel Ciolacu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), Robert Cazanciuc, senator PSD, liderul PNL Nicolae Ciucă, ministrul de interne Lucian Bode (PNL),  ministrul justiției, Cătălin Predoiu (PNL), liderul UDMR, Kelemen Hunor și deputata Rozalia Biro.

Ciolacu ar fi ajuns mai târziu la Vila Lac, împreună cu Alfred Simonis, după discutarea subiectului referitor la abuz. Oficial, ședința coaliției a fost despre pensiile speciale.

Potrivit unor surse liberale, propunerea de a impune un prag chiar mai mare, de 100.000 de euro, pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune ar fi venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, susținut de Marian Neacșu și Robert Cazanciuc (PSD). 

Potrivit unor surse din Guvern, ministerul justiției nu a trimis formal la Parlament o propunere cu prag pentru abuzul în serviciu. Potrivit surselor citate, amendamentul a fost, totuși,  elaborat la nivelul ministerului justiției, dar nu a fost asumat instituțional.

Nu este clar în aceste condiții cum a trimis ministrul Predoiu propunerea către Senat și prin ce metodă a transmis amendamentele (mail personal, stick, alte căi de comunicare). Cert este că a fost o comunicare personală, nu una instituțională. 

Amendamentele la proiectul de modificare al Codului Penal, printre care și pragul de 250 de mii de lei (50 de mii de euro), figurează în raportul Comisiei Juridice ca fiind asumate de membri PSD, PNL și UDMR din Comisia Juridică ”admise cu majoritate de voturi”, astfel încât nu este clar cine anume a propus pragul pentru abuz.

 Propunerea privind cuantumul pragului de 250 de mii de lei a fost elaborată neoficial la ministerul justiției și comunicată Senatului, tot pe căi neoficiale, de ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, modificările la proiectul de lege privind Codul Penal, printre care și introducerea pragului de 250 de mii de lei. Proiectul de lege urmează să ajungă în Camera Deputaților. În urma scandalului public, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat înapoi și a cerut, miercuri seara, ministerului justiției să „prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept”.

La scurt timp după solicitarea liderului PSD, ministerul justiției a anunțat că va susține adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. A fost prima dată când ministerul justiției și-a asumat public un prag pentru abuzul în serviciu, deși informal tot ministrul justiției, Cătălin Predoiu, sugerase pragul de 50.000 de euro.

Primele indicii că va fi introdus un prag pentru abuzul în serviciu au apărut însă de vineri, 24 martie.

Ministerul Justiției a anunțat, vineri, într-un comunicat, că ”politica penală a statului român se află la o răscruce” și că ”este nevoie de un ”un efort concertat, structurat și integrat” pentru ”evaluarea ”status quo-ului legislativ”.

Guvernul Ciucă a modificat la sfârșitul anului definirea abuzului în serviciu astfel încât să ia în calcul hotărârea CCR din 2016, care a decis că numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare” – adică a legii emisă de Parlament, dar și a ordonanțelor și ordonanțelor de urgență ale Guvernului – poate avea o consecință penală.

Problema pragului nu fusese însă abordată în proiectul de lege trimis în luna decembrie de Guvern în Parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.