Lupta familiei unui hușean cu afecțiuni medicale pentru dreptul de Însoțitor: DGASPC Vaslui la mijlocul controversei
Maria Vartolomei, o femeie de 78 de ani din Huși, se confruntă cu o situație extrem de dificilă în ceea ce privește îngrijirea fiului ei, Adrian Vartolomei, în vârstă de 59 de ani. Adrian suferă de o serie de afecțiuni medicale grave, printre care se numără dependența de oxigenoterapie, diabet și probleme psihice, și necesită îngrijire permanentă.
Cu toate acestea, Maria Vartolomei se plânge că autoritățile din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui nu i-au acordat fiului ei dreptul la un însoțitor, deși medicii specialiști au recomandat cu fermitate această măsură.
Adrian Vartolomei a fost diagnosticat cu dependență de oxigenoterapie în urma unor complicații survenite în urma unor boli de plămâni. El primește zilnic tratament pentru afecțiunea sa mintală, diagnosticată de către un medic specialist. Pe lângă aceste probleme de sănătate, Adrian suferă și de diabet, fiind insulino-dependent. Cu mai mulți ani în urmă, a fost pensionat pe caz de boală și i s-a acordat gradul III de invaliditate, beneficiind astfel de o pensie de doar 1125 de lei lunar.
Maria Vartolomei a depus eforturi semnificative pentru a obține dreptul la un însoțitor pentru fiul ei. Ea a întocmit un dosar de reevaluare a situației lui Adrian, în conformitate cu recomandările medicilor specialiști. Cu toate acestea, rezultatul a fost dezamăgitor, certificatul de handicap rămânând neschimbat.
În ciuda obstacolelor, mama devotată promite că va continua lupta pentru dreptul fiului ei la un însoțitor, deoarece este conștientă de nevoile critice ale acestuia. Maria Vartolomei, aflată la o vârstă înaintată, se roagă acum ca domnul director de la DGASPC Vaslui să examineze cu atenție dosarele și să înțeleagă gravitatea situației fiului său.
“Eu l-aș ruga foarte mult pe domnul director de la DGASPC Vaslui să se uite peste documentele fiului meu și să vadă cum stă situația. Eu am 78 de ani și totul este în grija mea. Fiul meu are 59 de ani, e dependent de butelia de oxigen, ia zi de zi tratament pentru boala lui psihică și este dependent de insulină. Chiar să nu se încadreze la dreptul de însoțitor? Cum să se descurce cu 1125 de lei pe lună? Eu îmi pun încrederea că domnul director Cazacu, care am auzit că ține cu dreptatea, se va uita la cazul nostru. Am tot făcut solicitări și mai fac, dacă este nevoie. Dacă legea prevede acest drept, de ce să nu i se dea și fiului meu acest drept? Unii au însoțitor și stau prin cârciumi, că sunt cazurile la vedere, iar fiul meu, care e foarte bolnav și nu se poate descurca singur, să nu primească? Să fie dreptate pentru toți la fel, că și legea e una pentru toată lumea”, a declarat Maria Vartolomei.
În contextul acestei povesti cutremurătoare, comunitatea locală și autoritățile competente sunt chemate să examineze cu atenție cazul lui Adrian Vartolomei și să acorde atenția cuvenită nevoilor sale medicale și sociale urgente. Drepturile omului, în special cele ale celor cu afecțiuni medicale grave, trebuie să fie protejate și respectate în mod corespunzător de către societate și stat.