MApN cere aprobarea Parlamentul pentru achiziţia de nave antimină şi a unui submarin
Ministerul Apărării a cerut Parlamentului să aprobe o listă cu noi achiziţii, în vederea implementării Planului de Înzestrare al Armatei Române, care cuprinde nave de tip vânător de mine. dar şi un submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice. Ministerul precizează că programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării.
”Creşterea bugetului Ministerului Apărării Naţionale începând cu anul 2023, la 2,5 % din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României”, arată ministrul Angel Tîlvăr în adresa transmisă Birourilor Permanente ale celor două Camere.
În solicitare se arată că Programul de înzestrare „Vânătorul de mine” constă în realizarea capabilităţii de luptă contra minelor marine prin înzestrarea Forţelor Navale Romane cu nave de tip vânător de mine in scopul obţinerii unor capabilităţi eficiente de detecţie, clasificare, identificase şi distrugere/neutralizare a minelor marine.
Un alt program de înzestrare este intitulat „Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice”. Programul de înzestrare constă în realizarea capabilităţii de lupta împotriva navelor de suprafaţă şi antisubmarin prin înzestrarea Forţelor Navale Romane cu nave de tip submarin în scopul obţinerii unor capabilităţi eficiente în cercetarea pentru recunoaştere şi culegere de informaţii la nivel operativ – strategic concomitent cu executarea acţiunilor de lupta împotriva navelor de suprafaţă şi submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea fortelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forte, în apele teritoriale, cat şi în cele internaţionale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.
MApN mai vrea aprobarea pentru un program de înzestrare ,,Modernizare nave purtătoare de rachete”. care este destinat pentru modernizarea sistemelor de lupta principale şi actualizarea capabilităţile operaţionale corespunzător nivelului tehnologic actual şi asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unităţi de lupta proprii şi ale al tor state membre NATO pentru nave le purtătoare de rachete din clasa TARANTUL din înzestrarea Forţelor Navale.
Sursă:news.ro