Marius Lulea: e nevoie de parteneriate private pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

best auto leo vaslui

Marius Lulea este inginer constructor dar și expert tehnic și diriginte de șantier. Acesta susține că numărul de clădiri cu risc seismic din România, mai ales în București, este foarte mare iar statul s-a dovedit deja incapabil să acționeze.

În București avem mii de clădiri cu risc seismic major. Aceste clădiri prezintă risc de prăbușire chiar și dacă nu acționează un cutremur.

Dacă în România ar avea loc un cutremur precum cel din Turcia atunci am avea mii de victime și pagube materiale de miliarde de euro.

Statul român nu a găsit soluții pentru consolidarea acestor clădiri. Există co-finanțări sau finanțări dar acestea sunt scumpe și inaccesibile pentru cei care le locuiesc. Românii sunt prea săraci pentru a putea plăti o consolidare, ceea ce înseamnă practic reconstruirea clădirii.

Marius Lulea propune și o soluție. El consideră că trebuie o lege specială care să permită parteneriate cu mediul privat, cu antreprenorii, iar aceștia să facă pe propria cheltuială consolidarea sau reconstrucția dar cu posibilitatea extinderii spațiului locativ astfel încât să poată oferi locuințe moderne și sigure celor care astăzi locuiesc în clădiri cu risc seismic. Statul nu poate consolida mii de clădiri private însă trebuie să ofere soluții pentru mediul privat. Multe astfel de construcții sunt în zone foarte bune unde ar exista interes, însă trebuie permisă demolarea și reconstrucția pe un regim de înălțime mai ridicat astfel încât să apară noi unități locative.

Marius Lulea mai declară că în București autoritățile au blocat orice fel de investiție iar acest lucru va costa vieți atunci când va veni un cutremur. Astăzi un investitor nu are curaj sa pornească la acest demers deoarece nu știe dacă va ajunge cu el până la capăt.

Specialistul mai susține că multe clădiri au fost construite înainte să fie aplicate normele seismice iar acestea prezintă un risc ridicat. În această situație se află o bună parte din centrul Bucureștiului.

Pe de cealaltă parte este susține că cele mai sigure locuințe sunt cele mici, casele parter sau parter și cu un etaj deoarece acestea au risc seismic aproape zero: cu cât o clădire este mai mică cu atât efectul unui seism tinde spre zero.

Marius Lulea mai declară că noile construcții , dacă sunt executate după proiect, sunt cu mult mai sigure deoarece se folosesc materiale de construcție mai bune dar și normele antiseismice sunt mai exigente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.