Mărturii șocante despre europarlamentarii români: „Omul e un violator!”

best auto leo vaslui

Unii europarlamentari se comportă de parcă ar fi regi, iar sistemul le permite să-și hărțuiască angajații. Mărturiile mai multor foști asistenți de la Bruxelles descriu un loc de muncă toxic în care abuzurile sunt la ordinea zilei, transmite Europa Liberă.

DIN RELATAREA EUROPA LIBERĂ:

Florina* a lucrat un deceniu în Parlamentul European. Acolo și-a construit cariera din 2007, venită de pe băncile facultății, fără pile, lucrând cu trei eurodeputați. Primele două eurodeputate cu care a lucrat au învățat-o mult și au apreciat-o profesional. Al treilea nu a fost cu noroc.

Florina a căpătat o reputație bună între colegii de la Bruxelles, dar după alegerile din 2019 voia să treacă la următoarea etapă. În vara lui 2019 a primit însă un telefon de la un proaspăt ales, recomandat de o cunoștință, care i-a oferit un post ca asistent. Florina l-a refuzat. Bărbatul a insistat.

„M-a sunat să-mi propună un job, n-am avut un sentiment bun legat de el, așa că l-am refuzat. A doua oară mi-a spus ‘câți bani vrei, știu că ești bună la ce faci’… l-am refuzat frumos. A treia oară, mi-a spus ‘eu nu sunt oricine, spune-mi câți bani vrei’. Într-un final, am acceptat. După ce am început să lucrăm, mi-a zis că el nu lucrează cu femei urâte și că mă știa că sunt frumoasă”, povestește Florina.

Ajuns în Bruxelles, era dependent de ea, pentru că ea avea experiența, conexiunile și vorbea engleza și franceza. Într-un fel, o respecta.

A încercat s-o acapareze, la început. Eurodeputatul i-a oferit o carieră unde vrea ea, lucru pe care Florina l-a refuzat insistent. I-a spus că vrea să-i cumpere o mașină de lux, pe care ea a refuzat-o. I-a dat un telefon sigilat, insistând să vorbească doar de pe el. A încercat s-o convingă să se mute în același bloc cu el.

„Am insistat că viața mea personală e viața mea personală. Că, ‘hai să mâncăm la prânz, seara împreună, să vizităm nu știu ce orașe, să jucăm șah seara’. Nu, nu vreau, pe mine m-ai angajat să-ți fac discursuri, muncă legislativă, nu sunt damă de companie”, explică Florina.

Văzând că n-o poate cuceri cu promisiuni, a recurs la umilințe și comportament puțin spus nepotrivit.

„Îmi spunea să merg în fața lui și a recunoscut la un moment dat că vrea să se uite la fundul meu. I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești». Vorbea cu organele masculine tot timpul, îl rugam, «când mergi cu mine pe coridor nu-ți bagi alea în toate cele». I-am zis că aici oamenii nu se comportă așa”.

Se temea că alți români îl vor auzi, chiar dacă era deja un secret deschis comportamentul eurodeputatului. Făcea mereu „glume” sexiste, pe care nimeni nu le gusta. Comenta de corpul femeilor și își bătea joc de ele în nenumărate rânduri, conform Florinei. Vorbea cu alți doi deputați români despre cum „i-ar trage-o” unei femei, la masă, în Parlament. I-a implorat să înceteze.

Voia să-i dea de lucru multe alte lucruri care nu țin de fișa postului, până când ea a insistat ca alesul să angajeze pe altcineva pe post de secretară. I-a oferit tot bugetul cabinetului ca să facă ea tot, lucru pe care l-a refuzat. Într-un final, adusese o fată pe care o știa din România, de 20 și ceva de ani.

„Ea era cârpa lui. O făcea vacă, proastă, în toate felurile”, spune Florina despre comportamentul șefului față de tânăra colegă.

Picătura care a umplut paharul a fost o călătorie la Strasbourg, una dintre cele două locații ale Parlamentului European de unde eurodeputații lucrează o dată pe lună.

„A venit peste mine în cameră să-mi aducă o carte la 11 noaptea. Mă trezesc cu o bătaie la ușă, mă gândeam că e cineva de la hotel, s-o fi întâmplat ceva. Era el, am deschis ușa, a zis că a venit să-mi dea cartea și-mi zâmbea în toate felurile posibile, moment în care m-am panicat, am smuls cartea din mâna lui și am închis cealaltă ușă a anticamerei cu cheia”, mărturisește Florina.

Șeful său avea, pe atunci, mâna în ghips. A doua zi, le-a rugat pe Florina și pe colega ei să-i dea jos hamul care-i ținea brațul, lucru pe care Florina l-a refuzat, oferindu-se să cheme în schimb o asistentă medicală.

În aceeași vizită la Strasbourg, alți deputați români, bărbați, au fost martori la o ceartă între Florina și șeful ei la masă, după ce-i amenințase colega. „Până am ajuns să plec, devenise violent cu ea, a amenințat-o că-i trage una.”

Eurodeputatul nici nu se ținea de treabă, mărturisește Florina. „Omul s-a dus acolo să frece menta pe banii românilor. Eu aveam întâlniri cu ambasadorii, solicitam întâlniri, îi spuneam că am relații de ani de zile, sunt oameni importanți, trebuie să ne întâlnim că avem treabă cu ei. Îmi spunea că își bagă ceva în ei și el se duce să mănânce în oraș.”

Asta s-a întâmplat și în ultima zi, după ce se întâmplase situația de la hotel și cea de la masă. Nu a vrut să se pregătească pentru o întâlnire pe care urma să o aibă cu un atașat economic al unei țări străine.

A doua zi, Florina a plecat. Șefului nu i-a spus. Și-a luat rămas bun de la diplomatul străin și a îndemnat-o pe colega sa să-și dea și ea demisia.

„I-am spus colegei mele că știu cum e o relație normală în domeniul acesta. E foarte personală, într-adevăr, dar există un spațiu și respect, însă el nu le respectă. Eu nu îmi calc pe demnitate. Ea se uita la mine și îmi zice că el nu este un om rău. Eu nu pot să-l înțeleg, omul e un violator”, spune Florina despre trecutul șefului său, despre care a aflat prea târziu.

Din fericire, Florina a fost susținută de către departamentul HR, care au ajutat-o să nu fugă plecând capul. S-au asigurat că a reușit să primească plată compensatorie, la care nu ar fi avut dreptul dacă și-ar fi dat demisia.

După ce a plecat din cabinetul lui, eurodeputatul a încercat să o amenințe și să o înjosească în orice fel. Apoi a început să se laude despre cum a dat-o afară. Se temea fizic de el și de influența lui, mai ales în România, așa că nu a înaintat niciun proces. „Eu pierd totul, el nu pierde nimic. Într-un proces, el nu-și pierde jobul”, explică Florina mizele plângerii.

Potrivit Florinei, mulți oameni i-au zis doar după ce plecase deja că ar fi vrut s-o fi avertizat. Oameni din ministere din România, cunoștințe care-i știau reputația deputatului și că el nu era în stare să lucreze cu bărbați, darămite cu femei. Că venea deja cu un lung istoric de hărțuire sexuală a angajatelor. Cercul tăcerii s-a perpetuat când colegii săi au refuzat să recunoască cum l-au văzut urlând la ea.

Cu toate acestea, cel mai mult se învinovățește pe sine însăși. Crezuse că poate fi destul de puternică încât să-i facă față, dar s-a înșelat. I-a fost rușine cu faptul că a ajuns în această situație.

„Ce m-a șocat a fost că româncele din Parlamentul European n-au fost niciodată solidare unele cu altele”, mărturisește Florina, care spune că susținere a primit doar de la străine. Ideea de ierarhie și promisiunea carierei le ținea pe toate în tăcere. Doar fosta șefă i-a luat apărarea când un alt eurodeputat a hărțuit-o, făcând remarci despre sânii ei, ascunși oricum sub o ținută conservatoare, și încercând s-o atingă.

Acel bărbat își hărțuia și propria asistentă, spune Florina. Atunci, mai multe angajate s-au unit și au scris o scrisoare comună, dar bărbatul a încercat s-o amenințe.

„I-am spus șefei mele că îmi pare rău, dar omul e un abuzator, că poate în România e un comportament normal, dar aici nu e. Am vorbit cu fetele, vorba a ajuns la el, și el a ajuns să urle la șefa mea să mă dea afară că eu îndrăznesc să vorbesc despre deputați. Ea mi-a luat apărarea. În momentul acela, șefă de delegație era Viorica Dăncilă, care a spus că trebuie să creăm reguli pentru consilieri să nu mai bârfească despre deputați”, spune Florina.

„Sunt multe românce în mediul politic care se vând, pentru că li se oferă ceva, dar pentru mine a fost inacceptabil. Eu nu sunt de cumpărat. Ei profită, sunt niște prădători, și ele sunt vulnerabile și cred că doar așa se poate.”

„M-a marcat pe viață. Alți eurodeputați m-au invitat să lucrez cu ei, dar eu nu mai vreau în Parlament și nu să lucrez cu eurodeputați bărbați”, spune Florina. Susține că actualul mandat a adus „niște specimene” neplăcute la Bruxelles și că, deși abuzurile sunt des întâlnite în Parlament, românii sunt în top.(…)

UPDATE: Cel puțin patru surse politice au confirmat pentru G4Media.ro faptul că europarlamentarul despre care Europa Liberă România a dezvăluit, sâmbătă, că și-ar fi hărțuit sexual o asistentă din cadrul biroului de la Bruxelles, este Mihai Tudose (PSD, ales pe listele ProRomânia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.