Mesajul primăriei Ciugud pentru roboțelul ION: Nu fura munca altora! Cu ce l-a prins

best auto leo vaslui

Roboţelul prezentat de premierul Nicolae Ciucă acum nici două zile cu mare mândrie este deja acuzat de plagiat.

Primăria celebrei comune Ciugud din județul Alba susține că, în clipul de prezentare al AI-ului guvernamental, a fost utilizată, fără a se cere aprobarea, o imagine dintr-un clip al școlii din localitate.

Consilierul ION a primit pe Facebook o scrisoare deschisă din partea Primăriei Ciugud, aflată în topul celor mai digitalizate comune din România.

Într-un mesaj destul de lung, dar structurat în 10 puncte, lui ION i se cere o Românie ”smart” la toate nivelurile – servicii şi politici publice, legislație, funcționari, transparenţă, educație. În plus, Primăria Ciugud îi dă şi un test de utilitate lui ION şi îi propune să îi includă în programul premierul Ciucă o vizită în această localitate din Alba, pentru a discuta despre digitalizare „la firul ierbii”.

La finalul acestei scrisori, Primăria Ciugud îi atrage atenția AI-ului guvernamental într-un post scriptum: ”să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora.”

La lunga postare a primăriei Ciugud ne-a atras atenţia şi un comentariu:

Unei alte internaute nelămurite despre ce a furat ION, Primăria Ciugud îi dă detalii despre acuzaţia de plagiat:

„Stimată doamnă, vorbim despre proprietatea intelectuală sau artistică asupra unei opere sau a unei producții. Apoi, vorbim despre imaginea unei fetițe, care chiar dacă este mândră că e româncă, nu și-a dat acordul ca imaginea sa să fie folosită în acel material. Sunt lucruri pe care legislația le reglementează foarte clar, iar ION, ca o adevărată inteligență artificială, trebuie să învețe din această greșeală. În rest, gânduri bune! 😉”

Şi într-un mesaj ulterior: „(…) Noi avem acordul pentru folosirea imaginii în filmul de promovare a școlii și a comunității noastre. Ne pare rău că nu ați înțeles nimic. Seară bună!”

Totuşi, Primăria Ciugud precizează că l-a iertat pe ION, într-un alt comentariu:

„(…) Fără să acuzăm, am atras doar atenția că se folosește niște imagini fără ca noi să ne fi dat acordul. De data aceasta l-am iertat pe ION pentru că ne este simpatic, dar dacă nu îi atrăgeam atenția, nu știa că a greșit. 🙂”

Cine este ION

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat miercuri, în ședința de guvern, pe ION, primul consilier onorific guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Ciucă a explicat și de unde vine numele său: de la sintagma în oglindă „NOI”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.