Ministrul Justiției susține că soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu ar fi fost achitat, deși instanța nu s-a pronunțat încă. O sentință e așteptată pe 7 februarie

best auto leo vaslui

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut miercuri într-un interviu pentru Europa FM că fostul polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, ar fi fost achitat de instanță în apel. Declarația sa este surprinzătoare, dat fiind că sentința definitivă e așteptată abia pe 7 februarie.

În primă instanță, pe 24 septembrie 2020, Dan Hosu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București. El a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, și a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

Întrebat într-un interviu la EuropaFM cum evaluează performanța șefilor de parchete, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul a fost condamnat în primă instanță, Predoiu a spus: ”Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia cu adevărat de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”.

Dan Hosu a făcut apel la sentința Tribunalului București, și potrivit portalului instanțelor următorul termen la care ar putea fi dată sentința de către Curtea de Apel București este 7 februarie.

Context. Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, un alt polițist, Cătălin Marian Cataramă, și patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

Soțul fostei șefe a DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit ”să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit ”foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig”, ”în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica ”contracte păguboase” de până la ”480.000 euro fără TVA” ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influență.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației ”și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”.

Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înțelegeri cu urmașii persoanelor decedate și să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață contra unui comision.

Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg ”un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc”.

Alți doi inculpați, finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, și Liviu Andrei Stoicescu, o altă persoană din conducerea Carpatica, au recunoscut faptele și au încheiat cu procurorii DNA ”deal-uri”.

Gurzău a bătut palma pentru o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, iar Stoicescu pentru o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.