Ungaria agită din nou spiritele la Târgu Mureș: Incită la segregare și revizionism pe 15 martie

best auto leo vaslui

După o pauză de patru ani, Ziua Libertăţii Secuilor va avea loc din nou, în 10 martie, la Târgu Mureş, a anunţat Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, miercuri, transmite agenția maghiară de știri MTI.

În apelul pe care l-a trimis şi agenţiei ungare de presă MTI, preşedintele CNS a amintit că din cauza pandemiei, în ultimii ani au trebuit gândite nişte “comemorări alternative”, la care să nu se adune mulţimi de oameni. Însă membrii comunităţii au exprimat în repetate rânduri nevoia organizării unor evenimente în masă, iar acum a sosit momentul pentru asta, a scris Balázs Izsák.

“În 10 martie, la ora 16, să ne adunăm din nou pe strada Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru ca de acolo să pornim, conform tradiţiei, spre piaţa centrală a oraşului, în faţa prefecturii. Să fim puternici, curajoşi şi consecvenţi, şi să transmitem un mesaj întregii lumi: cu mijloace constituţionale, fără violenţă, însă cu mare perseverenţă, cerem libertate pentru secui: autodeterminare pentru Ţinutul Secuiesc, în cadrul statului român”, a scris preşedintele CNS.

CNS invită locuitorii Ţinutului Secuiesc ca în măsura în care pot, să fie prezenţi la evenimentul de la Târgu Mureş, pentru a exprima – în mod paşnic şi cu demnitate – dorinţa de autonomie a comunităţii. În acelaşi timp, solicită partidelor maghiare, organizaţiilor civile maghiare şi comunităţilor bisericilor istorice maghiare să participe la pregătiri şi să încurajeze participarea secuilor şi a maghiarilor din toată Transilvania.

CNS apelează şi la organizaţiile maghiarilor care trăiesc în străinătate, cărora le solicită ca în 10 martie să mărşăluiască cu steaguri secuieşti în faţa ambasadelor României şi să îşi exprime solidaritatea faţă de mişcarea de autonomie a secuilor.

“Este important să fim cât mai mulţi, astfel încât toată lumea să înţeleagă: nu ne intimidează nici ameninţările, nici menţinerea unor măsuri ilegale; miza luptei noastre este, fără încetare, libertatea secuilor”, a subliniat Balázs Izsák.

“Egalitatea deplină şi efectivă a cetăţenilor care trăiesc pe teritoriul Ţinutului Secuiesc poate fi asigurată numai prin autodeterminare”, a mai scris preşedintele CNS.

În încheiere, acesta a mai arătat că secuii nu pot pune capăt declinului economic şi discriminării decât în condiţii de libertate, cu propriile lor abilităţi, în baza baza propriilor decizii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.