Mircea Geoană, de ziua NATO: Împreună apărăm viaţa, democraţia şi libertatea!

best auto leo vaslui

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis, duminică un mesaj de Ziua Alianţei.

”74 de ani de existenţă a NATO şi 19 ani de când România este membru al Alianţei. Împreună apărăm viaţa, democraţia şi libertatea”, afirmă Geoană, duminică, într-o postare pe Facebook.

Recent, mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al Alianţei a fost prelungit cu un an.

NATO este o alianţă politico-militară, înfiinţată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada şi 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa şi America de Nord. Cel mai recent membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, ca urmare a aderării la Alianţă în data de 27 martie 2020.

Alianţa este o asociere de state libere, unite prin hotărârea lor de a-şi proteja securitatea, prin garanţii reciproce şi relaţii stabile cu alte ţări.

Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite.

Cele trei sarcini fundamentale ale Alianţei definite în Conceptul Strategic al NATO (2010) şi în continuare actuale sunt: apărarea colectivă, gestionarea crizelor şi securitatea prin cooperare.

Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord permite aliaţilor să se consulte şi să coopereze în domenii care ţin de securitate şi apărare, în timp ce articolul 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, şi anume apărarea colectivă, astfel: ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.