Munca la negru, un fenomen imposibil de eradicat în județul Vaslui

best auto leo vaslui

Inspectorii de muncă continuă să facă controale pentru a depista și sancționa munca la negru în județul Vaslui, însă angajatorii nu par să se învețe minte. În luna martie, au fost identificate 10 persoane care prestau muncă la negru și 28 de angajatori care au fost amendați cu 325.000 de lei pentru diferite încălcări ale legislației muncii.

Inspectorii au efectuat un număr de 110 controale în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui, dintre care 103 au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate. În urma verificărilor, au fost sancționați 28 de angajatori, fiind aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 289 de măsuri de intrare în legalitate. De asemenea, în luna martie, 7 angajatori au fost sancționați pentru muncă nedeclarată, fiind identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru aceste cazuri, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru fiecare persoană, iar valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna martie a fost de 200.000 lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii au efectuat vizite de inspecție la 71 de angajatori și au constatat 138 de neconformități. Pentru acestea, au fost sancționați 52 de angajatori, fiind aplicate 138 de sancțiuni contravenționale. În aceeași lună, au fost comunicate de angajatori un număr de 10 evenimente în care au fost implicați lucrători, urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

Gheorghe Chirvase, șeful ITM Vaslui, a declarat că munca nedeclarată este cel mai nociv fenomen de pe piața muncii și că inspectorii de muncă își propun să crească gradul de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată. El a mai adăugat că, deși există o criză acută de forță de muncă, mulți angajatori recurg la folosirea lucrătorilor fără întocmirea de forme legale de muncă, cu toate dezavantajele pentru angajat și angajator care decurg din această practică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.