Nicu și Marcel vor să amâne tăierea pensiilor speciale şi vor cere păsuire la șefa Comisiei Europene
Guvernul Ciucă-Ciolacu vrea să ceară Comisiei Europene păsuirea reformei pensiilor speciale, pentru a întârzia tăierea lor, potrivit unor surse guvernamentale.
Mai exact, Guvernul va cere Comisiei Europene să prelungească termenul pentru reforma pensiilor speciale, să o împingă până în septembrie şi să cupleze cererile de plată.
După luni întregi de negocieri, proiectul privind pensiile speciale a fost votat, miercuri, în Senat, după ce comisiile de specialitate au dat anterior raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern.
Acum, proiectul de lege va merge mai departe la Camera Deputaţilor. Apoi, proiectul urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis la promulgare.
România riscă să piardă trei miliarde de euro, dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale
Potrivit proiectului de lege, se taie doar câteva sute de lei prin supraimpozitarea pensiilor speciale care se ridică la peste zece mii de lei pe lună.
România riscă să piardă trei miliarde de euro fonduri europene, dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale, presaţi fiind de autoritățile europene.
Ce a convenit coaliţia pe pensiile speciale
1. Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate
2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală
3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei
4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)
5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat
6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.
Rezolvarea acestei probleme este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro.