O nouă scumpire a carburanților în România după ce prețul petrolului este în creștere accentuată

best auto leo vaslui

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit iar benzina, după ce, la sfârșitul lunii trecute, ieftinise și motorina și benzina. Cum prețul petrolului este în creștere accentuată, noi scumpiri sunt posibile.


O nouă scumpire a carburanților în România. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișează la data de 4 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,71 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,05 lei/litrul.

O analiză Economica.net arată că, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei.

Precedenta modificare de preț a avut loc vineri, 31 decembrie, când prețurile scăzuseră cu doi bani pe litru la benzină și trei bani la motorină. Modificările de preț au fost foarte dese. Cu o zi înainte de ieftinirea de vineri, compania a ieftinit benzina cu doi bani pe litru și motorina cu patru bani pe litru. Iar în ziua anterioară benzina se scumpise la Petrom cu patru bani pe litru, dar motorina a rămas la fel.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți a ajuns acum la doar 34 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

Preţul barilului de petrol a crescut masiv luni, după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat în week-end că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an. Ca urmare, în câteva ore, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 3,94 dolari, la 83,83 dolari per baril.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Sursă:romaniatv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.