Oamenii de știință au stabilit cea mai bună vârstă pentru a renunța la fumat

best auto leo vaslui


Peste jumătate de milion de oameni au fost analizați.
Jurnalul Live Science raportează că cercetările recente au găsit cea mai bună vârstă pentru a renunța la fumat. Oamenii de știință au folosit date din Inventarul național de sănătate al cetățenilor americani, chestionarul de monitorizare a sănătății populației din SUA și baza de date a mortalității.

Cercetătorii au luat în considerare răspunsurile atât ale fumătorilor înrăiți, cât și ale celor care au renunțat, nu au fumat niciodată sau au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții. Analiza a inclus date dintr-un sondaj de peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018, care aveau între 25 și 84 de ani la acea vreme.
Rezultatele au arătat că persoanele care s-au lăsat de fumat înainte de vârsta de 35 de ani au avut aceeași rată de mortalitate ca și cei care nu au fumat niciodată.

Starea de sănătate a persoanelor care s-au lăsat de fumat mai târziu în viață s-a îmbunătățit de-a lungul vieții, dar au avut în continuare rate de mortalitate mai mari decât cele care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani.

De exemplu, rata mortalității persoanelor cu vârsta între 35 și 44 de ani care s-au lăsat de țigări este cu 21% mai mare decât a celor care nu au fumat niciodată. Iar cei care s-au lăsat de fumat între 45 și 54 de ani au avut o rată a mortalității din orice cauză cu 47% mai mare decât persoanele fără acest obicei prost.

Acesta este al treilea studiu major care arată că 35 de ani este vârsta optimă pentru a renunța la fumat, în special pentru cei care au început să fumeze de la o vârstă fragedă.

Recent, oamenii de știință au descoperit una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii umane. Afectează organismul mai mult decât fumatul.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.