Pedofilul din casele Fundației Csaba Böjte din Transilvania a fost condamnat definitiv la 28 de ani de închisoare

best auto leo vaslui

Printr-o sentință definitivă pronunțată vineri, Judecătoria Mureș l-a condamnat la 28 de ani de închisoare pe un fost angajat al Fundației Sfântul Francisc din Deva, care, potrivit procurorilor, a abuzat sexual și fizic, în mod regulat și nestingherit, timp de zece ani, copii din două cămine rezidențiale din județul Harghita, transmite transtelex.ro. K.S., în vârstă de 36 de ani, a fost găsit vinovat de toate acuzațiile, cu excepția a trei dintre ele, și trebuie să plătească victimelor despăgubiri de 790.000 de lei, pe lângă pedeapsa de bază de închisoare.

După cum a relatat Transtelex, la 29 iunie anul trecut, un tribunal l-a condamnat pe fostul tutore al Fundației Sfântul Francisc, condusă de călugărul Böjte Csaba, la 30 de ani de închisoare în primă instanță. Acuzatul a fost condamnat la un total de 87 de ani și șase luni de închisoare pentru 24 de infracțiuni – viol multiplu, abuz sexual, abuz sexual și agresiune asupra minorilor aflați în grija Centrului de protecție a copilului Szent László din Tusnadfürdő și a Căminului Szent Katalin din Kászonimpér -, iar pentru 12 capete de acuzare s-a declarat că faptele s-au prescris. Instanța i-a condamnat pe inculpați la 30 de ani de închisoare ca pedeapsă cumulativă și la plata unor despăgubiri de 790.000 de lei. 15 băieți au depus mărturie împotriva fostului educator în cadrul procesului.

Atât acuzarea, cât și inculpatul au făcut apel împotriva verdictului din prima instanță, iar procesul de apel, care a durat aproximativ zece luni și jumătate, a început pe 28 iulie anul trecut la Tribunalul Mureș. După patru amânări, instanța a pronunțat vineri o sentință definitivă. Conform verdictului, K.S. a fost achitat pentru trei capete de acuzare, dar a fost găsit vinovat pentru celelalte și condamnat la o pedeapsă totală de 54 de ani de închisoare. În cele din urmă, Tribunalul l-a condamnat pe inculpat la 28 de ani de închisoare ca pedeapsă cumulativă și a menținut decizia primei instanțe privind despăgubirea de 790.000 lei.

Conform Transtelex, rechizitoriul conține o serie de detalii șocante și îngrozitoare, care arată că copiii încredințați în grija lor au fost supuși ani de zile capriciilor tutorelui lor, care i-a abuzat emoțional, fizic și sexual, și au fost forțați să trăiască în permanență cu teama de a fi torturați și umiliți în mod regulat.

După pronunțarea hotărârii judecătorilor în primă instanță, călugărul Csaba Böjte a confirmat indirect, într-o scrisoare deschisă, ceea ce Transtelex a dezvăluit și în articolul său: au existat deficiențe sistemice în funcționarea centrelor de plasament.

  • „Imediat după incidentul șocant, am făcut schimbări structurale interne în ceea ce privește selecția și monitorizarea regulată a îngrijitorilor de familii adoptive și le oferim acestora o formare continuă pentru a ne asigura că protecția copiilor este pe deplin garantată. În concordanță cu acest lucru, le-am oferit copiilor acces permanent la internet și la telefon și, de asemenea, le-am oferit toate datele de contact ale Oficiului pentru Protecția Minorilor”, a scris el pe pagina sa de Facebook la acea vreme.

Nu se știe dacă deficiențele identificate de Transtelex au fost acum complet remediate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.