Personalități din România și Republica Moldova unite la Huși pentru omagierea lui Dimitrie Cantemir

best auto leo vaslui

Sâmbătă, în inima pitorescului oraș Huși, s-a desfășurat un eveniment cultural deosebit ce a adus laolaltă personalități marcante din ambele maluri ale Prutului. La 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naștere, Domnitorul Dimitrie Cantemir a fost omagiat în cadrul unui simpozion național organizat de Episcopia Hușilor.

Simpozionul, intitulat “Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european,” a fost un eveniment de amploare care a avut loc în curtea Catedralei Episcopale din Huși. Aici, oameni de cultură, istorici, teologi și alți pasionați de istorie au avut ocazia să aducă un omagiu memoriei acestui mare cărturar, diplomat, istoric și teolog.

Preasfințitul Părinte Ignatie a deschis simpozionul cu o prezentare captivantă intitulată “Opțiunea Cantemir sau «opțiunea Benedict»?” în care a analizat complexitatea personalității lui Dimitrie Cantemir. De la Chișinău, academicianul prof. Dr. Andrei Eșanu și prof. Dr. Valentina Eșanu au adus în discuție aspectele teologice ale vieții lui Cantemir.

De asemenea, Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie “Dumitru Stăniloae” din Iași, a dezvăluit detalii despre educația teologică a Domnitorului Cantemir și despre aducerea osemintelor sale în țară, la Iași.

Simpozionul a inclus și o perspectivă internațională asupra lui Dimitrie Cantemir, cu Prof. Dr. Valentin Constantinov, cercetător la Institutul de Istorie din Chișinău, care a prezentat tema “Dimitrie Cantemir și imperiile creștine. Din nou despre intenția lui Dimitrie Cantemir de a trece sub protectoratul austriac în 1714.”

Pr. Prof. Dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie “Iustinian Patriarhul” din București, a dezvăluit relația dintre Stat și Biserică în descrierea lui Cantemir asupra Moldovei.

Alte comunicări notabile au inclus “Polemici catehetice la începutul secolului al XVIII-lea: Dimitrie Cantemir și Teofan Prokopovych” prezentate de Pr. Prof. Dr. Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și discuții despre influența lui Cantemir asupra culturii române, susținute de Prof. Theodor Codreanu. De asemenea, profesorul Costin Clit a oferit o prezentare interesantă despre legăturile Cantemireștilor cu ținutul Fălciului.

Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Hușilor, care a prezentat și noul volum “Episcopia Hușilor – studii, articole și documente,” semnat de autorul prof. Costin Clit și apărut la editura Horeb. Acest volum reprezintă o contribuție semnificativă la studiul culturii și spiritualității vasluiene.

După încheierea simpozionului, participanții s-au deplasat la Mănăstirea “Dimitrie Cantemir,” unde în biserica monument istoric, Ierarhul Hușilor a săvârșit Slujba de pomenire a Domnitorului Dimitrie Cantemir, marcând astfel un moment de înaltă importanță în celebrarea acestei personalități istorice remarcabile.

Omagierea lui Dimitrie Cantemir la Huși a adus împreună personalități din ambele maluri ale Prutului și a oferit o oportunitate de a reflecta asupra contribuției sale semnificative la cultura europeană și românească. Evenimentul a evidențiat, încă o dată, importanța păstrării și promovării moștenirii culturale și istorice comune a României și Republicii Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.