Polonia a interzis și tranzitul mărfurilor din Ucraina către alte țări, nu doar importurile de produse agricole

best auto leo vaslui

Polonia a interzis nu doar importurile de produse agricole ucrainene, ci și tranzitul mărfurilor din Ucraina și destinate altor țări europene a anunțat de Ministerul Finanțelor, scrie La Repubblica

Noul regulament, care a intrat în vigoare ieri, va dura până pe 30 iunie. Interdicția vizează, pe lângă cereale, și alte alimente precum fructele și legumele, carnea, produsele lactate, ouăle, mierea, alcoolul de origine agricolă. 

Guvernul polonez condus de Partidul ultraconservator Lege și Justiție a explicat că decizia a fost luată într-un moment delicat, având în vedere alegerile din toamna viitoare și protestele fermierilor polonezi.

Polonia și Ungaria au declarat sâmbătă că au decis să interzică importurile din Ucraina vecină pentru a proteja sectorul agricol local, după ce o avalanșă de oferte a redus prețurile în întreaga regiune. Interdicția poloneză a intrat în vigoare sâmbătă seara, scrie TVPWorld.

„Interdicția este deplină, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor avea loc discuții cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să garanteze că mărfurile trec doar prin Polonia și nu ajung pe partea piaţa locală.

Ministerul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei a declarat sâmbătă că interdicția poloneză a contrazis acordurile bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.

Agenția de știri Ukrinform, administrată de stat ucrainean, a declarat că miniștrii ucraineni și polonezi urmează să se întâlnească luni în Polonia și discuțiile se vor concentra asupra acordului de tranzit .

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și Națiunile Unite.

 

UE vede o problemă în interzicerea ptoduselor agricole

Acțiunea unilaterală privind comerțul de către statele membre ale Uniunii Europene este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat trimis prin e-mail. „În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile.”

„În vremuri atât de dificile, este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a adăugat declarația.

Până la 700.000 de tone de produse agricole trec lunar granița poloneză

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat în weekend că 500.000 până la 700.000 de tone de diverse produse agricole trec granița cu Polonia în fiecare lună, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne și alte produse.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, a lovit prețurile și vânzările pentru fermierii locali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.