Joe Biden vrea să interzică TikTok pe telefoanele americanilor

best auto leo vaslui

În timp ce guvernul Statelor Unite ale Americii își intensifică eforturile de a interzice platforma online TikTok pe telefoanele personale, o analiză Politico arată o realitate greu de digerat: Washingtonul s-ar putea să nu aibă instrumentele de reglementare sau legale pentru a face acest lucru.

În urmă cu câteva săptămâni, părea că zilele companiei TikTok în America sunt numărate. Administrația președintelui Joe Biden cerea ca aplicația video deținută de China să fie vândută sau să fie interzisă total în Statele Unite. Anunțul a atras rapid sprijinul guvernului și a câștigat avânt după mărturia CEO-ului companiei de luna trecută în fața Congresului, când legislatorii au acuzat TikTok că servește ca un cal troian pentru Beijing pentru a „manipula America” și a absorbi o mulțime de date sensibile despre cetățenii SUA.

În acest moment însă, interviurile cu parlamentari, experți juridici și în securitate națională și foști oficiali din două administrații, inclusiv unele implicate direct în efortul de a interzice aplicația TikTok, sugerează că o interdicție ar putea să nu fie posibilă vreodată, scrie Politico. Unii oameni din interior încep chiar să se îngrijoreze că guvernul nu va putea niciodată să restricționeze în mod semnificativ utilizarea TikTok și iau în considerare abordări alternative pentru a atenua orice amenințare pe care o reprezintă aplicația. „Nu mă interesează ce scrie Congresul sau ce spune administrația. Nu vor interzice TikTok. Pot interzice tranzacțiile financiare sau pot încerca să forțeze cesionarea. Dar ei nu au capacitatea de a interzice TikTok în sine”, a spus James Lewis, directorul Programului Tehnologii Strategice la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

În acest moment, există sentimentul că Washingtonul a ratat deja cea mai bună șansă de a interzice TikTok. „Timpul nu este de partea noastră”, a spus Mike Gallagher, președintele Comitetului Selectat al Camerei pentru China. „Fiecare zi care trece este o zi în care nu am luat măsuri în această problemă critică”, a mai spus acesta. Purtătorii de cuvânt ai TikTok au refuzat solicitările Politico de a comenta situația dificilă a gigantului rețelelor sociale, scrie sursa citată.  Interzicerea unui instrument de comunicare popular, străin sau de altă natură, este practic fără precedent în Statele Unite. Washington a mai încercat asta o dată și nu a reușit: în august 2020, fostul președinte Donald Trump a încercat să interzică TikTok și alte câteva aplicații deținute de China prin ordin executiv. Un tribunal federal punea capăt eforturilor câteva luni mai târziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.