Polonia cumpără rachete antiaeriene de la filiala britanică a grupului european de armament MBDA în valoare de 2,4 miliarde de dolari
Filiala britanică a grupului european de armament MBDA urmează să vândă Poloniei rachete antiaeriene în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de dolari), anunţă Agenţia poloneză a Armamentului (AU), ”cel mai mare program de achiziţie de material de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune din Europa în cadrul NATO” apreciază grupul european, relatează AFP.
Guvernul Poloniei, un stat membru al Uniunii Europene (UE), unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Ucrainei sfâşiate de agresiunea rusă lansată în urmă cu peste un an, apreciază că acest contract va consolida în mod considerabil apărarea antiaeriană poloneză.
Agenţia Armamentului a precizat vineri că MBDA UK urmează să furnizeze poloniei ”44 de lansatoare (de tip) iLauncher, câteva sute de rachete (de tip) CAMM şi echipamente asociate”.
Potrivit agenţiei, ”valoarea comenzii este aproximativ 1,9 miliarde de lire sterline. Livrările de echipament militar urnează să fie realizate în perioada 2025 -2029”.
MBDA apreciază într-un comunicat că este vorba despre ”cel mai mare program de achiziţionare (de material de) apărrare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune din Europa în cadrul NATO”.
Lansatoarele şi rachetele urmează să alimenteze 22 de baterii în cadrul Programului polonez Pilica+ de apărare antiaeriană, cu o rază de până la 25 de kilometri.
Premierul britanic Rishi Sunak a catlogat acest contract drept o ”consolidare importantă a securităţii euro-atlanrice”, într-un comunciat în care precizează că Polonia foloseşte deja rachete de tip CAMM ale MBDA.
”El este desfăşurat în Polonia, de către armata britanică, pentru apărarea spaţiului aerian (polonez), în urma invaziei barbare a Ucrainei de către Putin anul trecut”, anunţă Downing Street,
Acest ”acord va susţine 500 de locuri de muncă şi va contibui la creşterea economiei şi furnizarea de infrastructuri de apărare esenţială Poloniei”, a anunţat mai tîrziu, pe Twitter, Guvernul britanic.
Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a sublniat, tot pe Twitter, că acordul ”va consolida capacitatea de apărare aeriană a Poloniei”.
Polonia – vecină cu Ucraina şi Rusia – se teme că va fi o viitoare ţintă a Kremlinului.
Potrivit unui raport NATO, această fostă ţară comunistă a alocat apărării, în 2022, peste 2,4% din PIB-ul polonez – ceea ce o plasează pe poziţia a treia în Alianţă, imediat după Grecia (3,76% din PIB) şi Statele Unite (3,47%).
În 2023, cheltuielile militare poloneze urmează să atingă 3% din PIB, potrivit legii finanţelor.
Polonia a semnat – după câţiva ani de stagnare – mai multe contracte militare importante – cu Statele Unite şi Coreea de Sud.
Contractele încheiate cu America privesc 32 de avioane de luptă de tip F-35, 388 de tancuri de tip Abrams şi sisteme de tip PATRIOT, iar cele cu Coreea de Sud 1.000 de tancuri de tip K2, aproape 700 de obuziere automotoare, 50 de avioane de luptă de tip FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachetă de tip K239
Varşovia a semnat, de asemene,a un contract cu Turcia, privind drone de tip Bayraktar.
Sursă:news.ro