Manifestaţie la Tel Aviv împotriva reformei justiţiei a lui Netanyahu, înaintea redeschiderii sesiunii parlamentare. ”Istoria stă cu ochii pe voi”

best auto leo vaslui

Israelieni au ieşit din nou în stradă la Tel Aviv, pentru a protesta faţă de reforma justiţiei a Guvernului lui Benjamin Netanyahu, înainte de redeschiderea luni a sesiunii parlamentare, relatează AFP.

În urma anunţării proiectului acestei reforme, la începutul lui ianuarie, zeci de mii de israelieni manifestează săptămânal pentru a denunţa acest text şi Guvernul format în decembrie de către Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

Netanyahu a anunţat la 27 martie o ”pauză”, pentru a acorda o ”şansă (…) dialogului”, însă mobilizarea împotriva acestei reforme, considerată antidemocratică de către criticii acesteia, rămâne puternică.

”Istoria stă cu ochii pe voi”, scria pe o pancartă agitată la manifestaţia de la Tel Aviv, unde manifetsanţi au agitat steagul israelian şi au aruncat cu fumigene.


Poliţia nu prezintă date oficiale despre numărul participanţilor la manifestaţii.

Guvernul susţine că acest text vizează, între altele, să reechilibreze puterile în stat, prin scăderea prerogativelor Curţii Supreme, pe care Executivul o consideră politizată, în favoarea Knessetului (Parlament).

Criticii acestei reforme consideră, din contră, că aceasta riscă să deschidă calea unei derive ”iliberale” şi autoritariste.

Preşedintele israelian Isaac Herzog poartă negocieri, de o lună de zile, cu reprezentanţi ai Guvernului şi opoziţiei, în vederea ajungerii la un compromis asupra prevederilor acestei reforme.

Susţinătrorii şi criticii reformei încearcă să menţină presiunea asupra politicienilor înaintea deschiderii, luni, a sesiunii parlamentare.

Ministrul Justiţiei Yariv Levin – iniţiatorul acestei reforme – a vorbit joi în faţa a mii de susţinători, adunaţi la Ierusalim.

Ministrul Finanţelor Betzalel Smotrich, de la Sionismul Religios (extremă dreapta), care a participat la manifestaţie, a anunţat că Guvernul ”nu va renunţa” la această reformă.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.