Polonia vrea să blocheze importul de cereale ucrainene – Uniunrea Europeană este așteptată cu compensații

best auto leo vaslui

Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, a cerut miercuri Uniunii Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție să limiteze cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața din blocul comunitar.

„Cerem folosirea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importarea de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația sa vine în contextul în care cantitățile mari de grâu ucrainean ajunse pe piața europeană reprezintă o bătaie de cap majoră pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) tocmai într-un an electoral.

El a cerut compensații de cel puțin 6 miliarde de zloți (1,39 miliarde de dolari) pentru a acoperi pierderile.

„Nu voi pleca până când nu vom obține niște soluții bune aici. Vor trebui să ne scoată afară cu poliția”, a mai spus el.

Cifra invocată de acesta este de 10 ori mai mare decât programul de 600 de milioane de zloți aprobat luni de Comisia Europeană și despre care guvernul de la Varșovia spune că va ajuta la compensarea fermierilor.

Ministrul Agriculturii Kowalczy a fost escortat recent de poliție pentru a putea părăsi un târg agricol din orașul Kielce după ce a fost acostat de un grup de fermieri furioși. La un alt eveniment fermierii au aruncat cu ouă înspre acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.