Premierul Ciucă anunță suprataxarea cu 16% a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui / Mai e nevoie de o analiză juridică

best auto leo vaslui
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că liderii coaliției de guvernare au discutat ca eventuala suprataxare a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui să fie făcută cu 16%.

Întrebat de ziariști cum a ajuns la cota de 16%, Ciucă a spus că ”acesta este cel care funcționează în momentul de față și ca impozitul propriu-zis pe legea finanțelor”. Nu e clar la ce s-a referit premierul Ciucă, dat fiind că în acest moment impozitul pe venit e de 10%.

Ciucă a evitat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă un astfel de impozit doar pentru bugetari e constituțional și a spus că ”orice măsură pe care o vom lua trebuie să aibă susținere juridică”.

”Am decis ca la momentul când MF are toate datele agregate, discutăm în coaliție. Nu se discută despre impozitul progresiv. E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui (…) Nu e absolut nimic bătut în cuie, în funcție de date luăm decizia”, a mai spus Ciucă.

Context. G4Media a scris în exclusivitate că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus în ședința de luni seară a coaliției introducerea acestui impozit.

Un raport realizat de o echipă de experți ai Băncii Mondiale, realizat cu finanțare din PNRR pentru Ministerul Finanțelor și consultat de Economedia și G4Media, recomandă guvernului o reformă completă a politicii fiscale. În primul rând, echipa de experți recomandă trecerea la impozitarea progresivă a salariaților și renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

Documentul elaborat de experții Băncii Mondiale mai propune creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor, despre care susțin că distorsionează mediul economic.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.