Preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei: Protestul fermierilor români e îndreptăţit. E timpul ca taxele vamale să fie reintroduse şi să permitem cerealelor şi produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României

best auto leo vaslui
Foto: Florin Barbu Facebook

Preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei, deputatul PSD Florin Ionuţ Barbu a precizat că protestul fermierilor români faţă de sprijinul insuficient decis de Comisia Europeană pentru pierderile înregistrate de aceştia ca urmare a afluxului de cereale ucrainene este îndreptăţit.

„Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune. Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piaţa, au generat prăbuşiri ale preţurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-şi valorifica producţiile. Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse şi să permitem cerealelor şi produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către ţări terţe”, a afirmat Florin Ionuţ Barbu, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Social-democratul a reiterat că România va continua să sprijine Ucraina până când va câştiga războiul declanşat de Rusia, însă „avem datoria să ne protejăm fermierii şi procesatorii”.

El mai spune că „PSD va continua să sprijine fermierii români şi producţia românească, mai ales în aceste perioade complicate pe care cu toţii le traversăm”.

Fermierii din întreaga ţară protestează, vineri, nemulţumiţi de „soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”.

Ministrul Agrilcuturii Petre Daea a declarat vineri, după întâlnirea cu fermierii care protestează în Capitală, că a fost publicat pe site-ul ministerului actul normativ care stabileşte modul de acordare a banilor de la Comisia Europeană, cei 10 milioane de euro, care au fost dublaţi de la bugetul de stat.

El a precizat că aceste sume se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie şi nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ministrul a dat asigurări că banii vor ajunge la fermieri în 29 de zile.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.