Petre Daea: S-a publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a banilor de la Comisia Europeană: Se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţi. Vor ajunge în 29 de zile

best auto leo vaslui

Ministrul Agrilcuturii, Petre Daea a declarat vineri, după întâlnirea cu fermierii care protestează în Capitală, că s-a publicat pe site-ul ministerului actul normativ care stabileşte modul de acordare a banilor de la Comisia Europeană, cei 10 milioane de euro, care au fost dublaţi de la bugetul de stat. El a precizat că aceste sume se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie şi nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ministrul a dat asigurări că banii vor ajunge la fermieri în 29 de zile.

Ministrul Agriculturii a declarat că îi salută pe fermierii români şi le transmite că ministrul Agroculturii şi Guvernul României sunt alături de problemele pe care le au.

”De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să dăm şi îl vom da în continuare. Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră iată că a creat probleme deosebite fermierilor, prin acest aflux de cereale care vin în România şi care au pus într-o situaţie foarte grea pe cei care lucrează terenul şi nu au putut să valorifice întreaga producţie, sau au putut să o valorifice la preţuri mici, datorită situaţiei din Ucraina”, a spus Daea.

Ministrul a precizat că în momentul acesta a avut o discuţie cu fermierii, iar aceştia i-au spus problemele pe care el le ştia.

”Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momewntul acesta şi am anunţat şi ei ştiau dar le-am explicat astăzi pe larg că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat. Spun imediat pentru că ieri, la orele 10.29, a apărut în Jurnalul Oficial, regulamentul care dă posibilitatea acordării sumelor, pe care le ştiţi, o sumă rerizorie, o sumă mică dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermierii care au fost afectaţi”, a arătat Petre Daea, menţionând că la această sumă bugetul Ministerului Agriculturii a pus încă 10 milioane de euro.

”Practic suma s-a dublat şi la orele 14.19 minute pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublaţi prin bugetul ministerului Agiculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a arătat Daea.

El a mai  arătat că aşteaptă suma suplimentară de la Comisia Europeană, în urma intervenţiilor preşedintelui Klaus Iohannis la nivelul Consiliului European. 

Ministrul Agriculturii a cerut să se realizeze culoarul de transport al cerealelor, spre destinaţia cunoscută, asdtfel încât ele să nu rămână în zonele învecinate.

”Practic, aceste cantităţi de cereale să se ducă acolo unde este nevoie”, a spus el.

Ministrul a arătat că trebuie introduce măsuri care înseamnă restricţii la Vamă, prin taxe vamale şi Comisia trebuie să analizeze această situaţie .

”Să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar, prin care să se ştie în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre ţările care sunt în vecinătatea conflictului armat şi evident să se intervină cu mecanisme automate de sprijin, în condiţiile în care se ştie că ai un efect negativ asupra pieţei din România, dacă ştii, să vină automat sume de sptinin pentru ţările afectate.

Daea a mai spus: ”Eu, ministrul Agriculturii, susţin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, întrucât iată unde ne-a adus, şi noi plătim nota de plată.

”Noi învârtim situaţia aceasta extrem de grea în jurul unei deciziie pe care a luat-o Comisia, în sensul că, eliberând graniţa şi ridincându-se taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piaţa unică a UE”.

El a precizat că ”banii la fermieri vor ajunge în 29 de zile”.

”Am făcut foarte clar traseul acesta al banilor care vor ajunge la fermieri, 29 de zile din momentul în care se aprobă hotărârea de guvern. Este acum plecată la avizare la ministerele de linie”, a completat Daea.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.