Preşedintele Iohannis anunţă semnarea Memorandumului de colaborare al României cu Argentina pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi cel de cooperare în sectorul agricol şi al protecţiei mediului

best auto leo vaslui
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi la Buenos Aires, că la întrevederea cu omologul argentinian Alberto Fernández a fost semnat Memorandumul de colaborare între România şi Argentina privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum şi Memorandumul de înţelegere în domeniul cercetării şi al cooperării în sectorul agricol şi al protecţiei mediului.

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în vizită oficială în Republica Argentina, un prieten tradiţional al României în regiunea Americii Latine şi domnule Preşedinte sunt impresionat de deschiderea şi căldura cu care m-aţi primit pe mine şi delegaţia mea. Vă mulţumim! Această vizită marchează şi simbolismul puternic al relaţiei noastre istorice bilaterale: chiar ieri am aniversat 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente a ţărilor noastre, care s-a întâmplat pe 24 aprilie 1931. Am convenit cu preşedintele Fernández dinamizarea dialogului politico-diplomatic, precum şi intensificarea contactelor între ministerele noastre de linie şi agenţiile guvernamentale specializate. Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune şi cooperare de durată între autorităţi. Eu sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult aşteptat şi schimburilor comerciale. Potenţialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunităţi de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea pragmatică a investiţiilor reciproce”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul argentinian Alberto Fernández susţinută marţi la Buenos Aires.

Şeful statului a mai spus că a decis cu omologul argentinian intensificiarea cooperării bilaterale în ceea ce priveşte protecţia mediului, schimbările climinatice, energie verde, agricultură, energie nucleară, cultură şi turism.

„Am agreat, totodată, să intensificăm cooperarea pe teme foarte importante atât pentru România, cât şi pentru Argentina: protecţia mediului, schimbări climatice, educaţie, cercetare şi inovare, dar şi digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură şi turism. Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, a fost semnat şi un Memorandum de colaborare între cele două instituţii responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă. Tot în acest context, tocmai a fost semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul cercetării şi al cooperării în sectorul agricol şi al protecţiei mediului. Am discutat cu domnul preşedinte Fernandez şi despre rolul important pe care îl au România şi Argentina în calitate de contribuitori importanţi la securitatea alimentară globală. Ameninţările la adresa securităţii alimentare au sporit pe fondul consecinţelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României. I-am prezentat domnului preşedinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esenţiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să-şi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele României a mai precizat că au fost discuţii şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, context în care Argentina joacă un rol activ în menţinerea securităţii şi stabilităţii la nivel regional şi global.

„În cadrul discuţiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluţionare a acestora. Am avut şi un schimb aprofundat de opinii cu preşedintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar şi a Europei, cu unde de şoc la nivel euroatlantic şi global. România şi Argentina participă, prin contribuţiile lor în cadrul instituţiilor internaţionale, la eforturile de soluţionare a situaţiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomaţie, prin apărarea principiilor şi a valorilor universale conform Cartei ONU, a democraţiei şi a statului de drept. Argentina joacă un rol activ în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global, rol pe care îl apreciem. Atât Argentina, cât şi România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului şi a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante”, a completat preşedintele Iohannis.

El a mai spus că a fost evidenţiată, în discuţiile cu omologul argentinian, şi importanţa Summitului dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene care se va desfăşura în luna iulie.

„Am evidenţiat, în cadrul discuţiilor noastre, importanţa Summitului dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie. Dorim să contribuim, amândoi, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele continente şi să stimulăm dialogul politic şi cooperarea economică între Uniunea Europeană şi partenerii noştri latino americani. Îi mulţumesc preşedintelui Fernández pentru discuţiile foarte bune, pentru primirea călduroasă şi sunt convins că relaţiile româno-argentiniene se vor aprofunda şi consolida”, a conchis şeful statului.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.