Preşedintele Letoniei: Rusia „s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă şi rasistă din secolul al 19-lea

best auto leo vaslui

Regimul de la Moscova s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă şi rasistă din secolului al 19-lea, iar până când societatea rusă nu va depăşi şi condamna această ideologie, Uniunea Europeană trebuie să trateze Rusia ca stat agresor, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedintele Letoniei, Egils Levits, relatează Agerpres.

El a făcut apel la rândul său la crearea unui tribunal special pentru judecarea „crimei de război” comisă de Rusia prin invazia din Ucraina.

„Regimul autoritar rus s-a întors cu 200 de ani în urmă. S-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă şi rasistă din secolul al 19-lea (…) Până când societatea rusă nu va evalua, depăşi şi condamna această ideologie, trebuie să tratăm Rusia ca stat agresor”, a spus preşedintele leton, adăugând că „noţiunile romantice despre sufletul rus trebuie să rămână pentru iubitorii de literatură”.

El a mai spus că UE trebuie să recunoască „greşeala uriaşă” de a fi ajuns la o dependenţă atât de mare faţă de resursele energetice din Rusia.

„În viitor, Europa şi restul lumii nu mai trebuie să facă astfel de greşeli strategice”, a afirmat Egils Levits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.