Profesorii mai pot aștepta – România cumpără două submarine franțuzești și două nave britanice la mâna a doua
Conducerile Senatului și Camerei Deputaților au aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie aferente unor programe de înzestrare ale armatei române. Programele vizează, printre altele, cumpărarea a două submarine Scorpene de la firma franceză Naval Group și achiziția a două nave vânătoare de mine „în uz, modernizate” prin intermediul unui acord „guvern la guvern” cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
România vrea să cumpere două submarine, cu un miliard de euro fiecare, de la francezii de la Naval Group. Navele sunt construite de aceeaşi companie cu care MApN a vrut să încheie un contract pentru corvete în 2019, parteneriat care a rămas în aer până acum. Cele mai mari submarine au 75 de metri lungime, o rază operaţională de 12.000 de kilomtri, iar la bord pot încăpea 31 de marinari. România are acum un singur submarin, Delfinul, dar e abandonat din 1996, când acumulatorii au încetat să mai funcţioneze.
Programul de înzestrare Vânătorul de mine
– Un acord „guvern la guvern” cu Guvernul Regatului Unit al Marii şi Irlandei de Nord: Obiectul – 2 platforme navale din clasa Sandown, în uz, modernizate, în conformitate cu precizările făcute de specialiştii Forţelor Navale într-un şantier din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Valorea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).
– Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu constructorul platformelor navale Babcock International Group: Obiectul – suportul logistic iniţial. Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).
– Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare cu operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK: Obiectul – sistemele autonome de cercetare şi încărcăturile de distrugere aferente sistemului de lupă contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de luptă contra minelor la bordul navelor din cladsa SANDOWN. Valoarea estimată – 24.000.000 euro (fără TVA).
Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 150.000.000 euro (fără TVA) se va derula pe o perioadă estimată de 5 ani în scopul obţinerii pentru Forţele Navale Române a unor capabilităţi eficiente de detecţie, clasificare, identificare şi distrugere/neutralizare a minelor marine.