Raisa Enachi critică dur programul „Family Start”. Coaliția a dat startul campaniei electorale

best auto leo vaslui


Deputata AUR Raisa Enachi a criticat programele „Family Start” , prevăzut în pachetul „Sprijin pentru România”, ce prevede acordarea unor credite cu valoare maximă 75.000 lei (15.000 euro), garantat 80% de către Stat. Potrivit informațiilor, comisioanele sunt plătite de către Stat din Fondul de Rezerva a Guvernului prin bugetul Ministerului Familiei. Raisa Enachi a transmis o sesizare pe această temă către ministrul Familiei, Gabriela Firea, în care avertizează că acest program nu este sustenabil, ținând cont că România are o rată a inflației ridicată.

Banii acordați prin „Family Start” pot fi folosiți pentru cheltuieli cu nunta, grădinița, creșa și școala, până la achiziția unui autoturism de familie, a unei case (chiar și plata chiriei), sau pentru taxe de studiu. Pentru 2022 plafonul de garantare va fi de 250 milioane de lei, ceea ce înseamnă ca acest program poate avea maximum 3.333 de beneficiari.

Deputata AUR Raisa Enachi consideră că statul nu ar trebui să crediteze cheltuieli de nevoi personale deoarece nu pot fi susținute din punct de vedere economic: inflația a atins niveluri extreme, iar noi ne aflăm în mijlocul unei catastrofe din toate punctele de vedere.

În acest context, Raisa Enachi a solicitat Ministerului Familiei să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Avem suficienți bani pentru acest program „Family Start”?
  2. Putem să finanțăm, la nevoie, cumetriile, divorțurile şi parastasele?

Prin intermediul programului „Family Start”, guvernul speră să garanteze împrumuturi pentru familiile tinere pentru nunți, botezuri, achiziționarea de vehicule sau plata creșei sau grădiniței copilului. Statul va garanta 80% din împrumuturi, în timp ce Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va susține ratele dobânzilor. Un împrumut de până la 50.000 de lei este disponibil pentru fiecare student pentru a acoperi costurile școlare, cheltuielile de trai în timpul înscrierii la școală sau costul manualelor.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.