Raport IGSU: Am putea avea un seism cu magnitudinea de 8,1 în Vrancea, care va provoca un dezastru. A șasea zi consecutive de cutremure în Gorj

best auto leo vaslui
Imagine de Soham K de la Pixabay

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) trage un semnal de alarmă, după valul de cutremure din România. Potrivit specialiștilor, cel mai puternic cutremur care poate avea loc în zona seismică Vrancea este de 8,1 grade.

Conform Proiectului RO-RISK, cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în această zonă poate avea 8,1. Datorită adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV, arată documentul IGSU.

Potrivit specialiștilor de la IGSU, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade eliberează o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima.

Totodată, numărul de persoane grav rănite sau decedate ar fi de peste 45.000.

Vrancea este în punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

Pe teritoriul României, cutremurele vrâncene pot afecta zeci de localități urbane, mai arată documentul IGSU, în special pe direcția Iași – Focșani – București. Conform unui raport al Curții de Conturi, Bucureștiul ar fi cel mai afectat de un mare cutremur.

Cele mai mari seisme au fost în 1940, 1977 și 1986.

Reamintim că olandezul care a „prezis” cutremurul din Turcia, cu trei zile înainte să se întâmple, a scris recent pe facebook că România se află în „interiorul ferestrei de timp” dintre două cutremure de peste 7 grade de scara Richter.

În același timp, valul de cutremure din Gorj continuă. Am intrat în a șasea zi consecutivă cu seisme în acest județ. Până acum, pe 18 februarie s-au înregistrat zece seisme, cel mai puternic având magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter, arată siteul Institutului Național pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Până acum, cel mai puternic cutremur a fost cel de marți, 14 februarie, când s-a înregistrat o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. În urma seismului s-au produs pagube materiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.