Dumitru Crudu: Rușii n-o să bombardeze Chișinăul în seara asta

best auto leo vaslui

Dumitru Crudu este un poet și dramaturg de limbă română din Republica Moldova. Este câștigător al Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului”, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și de Fundația Principesa Margareta a României, ediția 2003. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, cât și al ASPRO.

Când am ieșit în curte, l-am văzut pe Serafim Serafimovici ieșind din geep-ul lui alb ca ninsoarea pe care atâta am așteptat-o în iarna asta și ea așa și nu a mai venit, cu câteva pungi în mână. Venea de la magazin. Coborî din mașină și Mihaela Antonovna, și ea cu câteva pungi în mână. Au trecut pe lângă mine fără să mă privească. Ei niciodată nu mă salutau, după cum nici eu niciodată nu le spuneam bună ziua.

În timp ce se îndepărtau de mine și treceau drumul am auzit clinchetul unor sticle. Parcă ar fi fost de zurgălăi. Asemenea clinchete puteau scoate numai niște sticle de coniac de cea mai bună calitate. Ceea ce însemna că Serafim Serafimovici și Mihaela Antonovna se pregăteau să chefuiască în seara asta.

Ei locuiau într-o casă cu două etaje de peste drum de blocul nostru, dar mașina și-o parcau în curtea noastră.

Lângă mașina lor, au mai parcat două limuzine. Negre ca noaptea care se apropia și din ele au coborât fiicele lor, Iulia și Liuba. Și ele cu pungi în brațe. Din una din pungi și-a scos capul o sticlă de șampanie roșie ca drapelul Uniunii Sovietice, spre păsările care zburau pe deasupra curții noastre.

Dintr-o altă mașină ieși băiatul lor, Fiodor, cu un tort în brațe și mie îmi era clar că urma să aibă loc o petrecere în toată  legea și asta mă bucura foarte tare, deși pe mine nimeni nu mă invitase la cheful lor. Nu de asta mă bucuram. Mă bucuram că vor petrece.

Serafim Serafimovici era un mare fruntaș al partidului socialiștilor, iar soția sa, Mihaela Antonova, lucra la Ambasada Rusiei.

În ultimul timp, s-au întețit zvonurile că Putin va ataca Republica Moldova. Unii spuneau că asta s-ar putea întâmpla în orice clipă, iar văru-meu, Vasile, pretindea chiar că rușii o să bombardeze Chișinăul în seara asta. În urmă cu o oră mă telefonase ca să-mi anunțe vestea și să-mi sugereze să fug de acasă.

Văzându-i pe Serafim Serafimovici și Mihaela Antonovna intrând în casa lor cu două etaje cu fel de fel de pungi și pachete în brațe, mă îndoiam că Vasile avea dreptate. Căci, dacă rușii ar fi avut de gând să bombardeze Chișinăul în seara asta, oare ei nu ar fi știut nimic despre asta? Oare Mihaela Antonovna ar mai fi rămas la ora asta la Chișinău? Da de unde?! Demult ar fi tăiat-o din gară. Dar așa ea e la Chișinău și se pregătește să înceapă o mare petrecere.  Ceea ce înseamnă că Vasile greșește amarnic.

Rușii n-o să bombardeze în seara asta Chișinăul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.