Reformă de ochii lumii – Guvernul Ciucă vrea să impoziteze pensiile speciale cu 5 procente

best auto leo vaslui

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă încearcă cu orice preț să salveze pensii speciale. Comisia Europeană a respins de curând propunerea guvernanților de la București de a impozita pensiile speciale cu 10%. Evident că pentru liderii de la Bruxelles acest procent nu rezolvă risipa de bani.

România riscă să nu primească bani europeni prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Liderii PSD și PNL propun soluția să impoziteze cu 15% banii care nu provin din contributivitate, să fie interzisă cumularea pensiei speciale cu salariul provenit dintr-o instituție de stat (cazul premierului Nicolae Ciucă, fost general de armată, care are o indemnizație MApN de aproximativ 14.000 de lei pe lună, o indemnizație de la Senat de peste 10.000 de lei pe lună și o pensie de serviciu de peste 18.000 de lei pe lună), pensiile speciale să fie indexate cu rata inflației, nu în funcție de creșterea salarială ca până acum, să nu mai existe cazuri în care pensia să fie mai mare decât salariul.

Principala problemă a acestor pensii speciale este că ele nu se raportează la muncă. Spre exemplu, cea mai mare pensie din sistemul juridic este de 20.207 lei, din care mai puțin de 10% înseamnă contributivitate.

Rezultă că PSD și PNL vor să mențină filosofia pensiilor speciale, să nu le afecteze prea mult și eventual să aibă un alibi destul de puternic în favoarea lor atunci când negociază cu experții europeni deblocarea banilor de care au atâta nevoie.

Marcel Ciolacu a dat deja un mesaj clar sistemului: România nu poate aplica ad literam reformarea pensiilor speciale, fiindcă în acest fel s-ar depopula ministerele Apărării, de Interne, Justiția, serviciile secrete și ar fi afectată activitatea acestora într-un moment în care există un conflict la frontieră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.