Regele Iordaniei îl amenință cu un posibil război pe Benjamin Netanyahu: Dacă vor să intre în conflict cu noi, suntem destul de pregătiți!

best auto leo vaslui

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a declarat că țara sa este pregătită pentru un posibil conflict dacă noul Guvern israelian face presiuni pentru o schimbare a status quo-ului Ierusalimului.

„Dacă vor să intre în conflict cu noi, suntem destul de pregătiți”, a spus el într-un interviu pentru CNN, referindu-se la statutul Ierusalimului. „Întotdeauna vreau să cred că paharul este pe jumătate plin, dar avem anumite linii roșii … Și, dacă Israelul vrea să treacă aceste linii roșii, ne vom ocupa de ea”, a adăugat regele iordanian.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unei escaladări a conflictului palestiniano-israelian, precum și cu privire la viitorul relațiilor Israelului cu vecinii săi arabi, au apărut în contextul în care guvernul din Israelul, condus de Benjamin Netanyahu, se pregătește joi să depună jurământul.

Contextul istoric

Israelul a confiscat Ierusalimul de Est din Iordania în războiul din 1967, dar în 1994 părțile au semnat un tratat prin care Israelul este de acord să acorde prioritate Iordaniei ca gardian sau custode al altarelor musulmane și creștine ale orașului. Cu toate acestea, Iordania, care se consideră garantul drepturilor religioase ale musulmanilor și creștinilor din Ierusalim, a acuzat adesea Israelul de încălcarea acordului.

Miza religioasă

Situația este cea mai acută cu Moscheea Al-Aqsa, situată pe Muntele Templului din Orașul Vechi din Ierusalimul de Est. Este al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar evreii îl consideră, de asemenea, cel mai sfânt loc din iudaism, iar politicienii de dreapta cer adesea ca evreii să aibă dreptul să se roage acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.