Rezidențiale. Piața imobiliară va ieși din criză în a doua parte a lui 2023 

best auto leo vaslui

Piața imobiliară din România se află în criză deja de aproape un an. Încă din primele luni ale lui 2022 s-a dat semnalul că se va restrânge creditarea , bani se vor oferi mai puțini, mai scump iar băncile vor fi mai pretențioase .

Pandemia a dat falsa impresie a unei piețe care explodează

Pe de cealaltă parte bula de vânzări de după perioada de pandemie a lăsat dezvoltatorilor impresia că orice se poate vinde și la orice preț.

Cuprinși de panica pandemiei mulți români au renunțat la apartamente și s-au grăbit spre zona de locuințe pe pământ, adică s-au orientat spre achiziția de case.

Costurile și prețurile locuințelor a explodat

Acest lucru a dus la creșterea artificială a prețurilor iar antreprenorii au greșit atunci când au susținut prin achiziție creșterea de prețuri la materialele de construcție și costul manoperei.

Într-un termen scurt terenurile, materialele și manopera au explodat ca și prețuri.

Prețul unui produs nu este dat de costul său , așa cum s-ar crede, ci de disponibilitatea cumpărătorilor de a oferi o anumită sumă de bani.

Cum s-a cumpărat scump atunci prețurile au crescut și mai mult ajungându-se la o formă de speculă practicată de furnizorii de materiale de construcții.

Și astăzi prețurile sunt mari, antreprenorii Și dezvoltatori încă mai consumă din rezervele lor financiare în speranța că vor putea vinde scump.

Nu vor putea.

BNR a restrâns creditarea datorită inflației

Peste aceste probleme a apărut și dorința BNR de a opri creditarea pentru a restrânge masa monetară.

Generarea de bani fără acoperire, cum s-a făcut în pandemie, Generează inflație, adică prețurile explodează.

În pandemie, pentru a se acoperi cheltuielile mari ale statului BNR a dat bani la bănci iar băncile au cumpărat titluri de stat(li s-a impus).

Pentru că în anul 2024 sunt alegeri de toate felurile, BNR nu putea întinde corecția masei monetare până în 2024 , așa că în 2023 s-a aplicat o măsură radicală: fără credite , sau foarte puține și numai unde este neapărat necesar.

Însă acest tratament de șoc se apropie de final, începând cu luna martie condițiile bancare vor începe să se relaxeze.

Nu va fi ca înainte, când băncile erau prea generoase, dar va începe un proces de îmbunătățire.

Au început să sune telefoanele

Acest lucru va începe să miște piața imobiliară, dar numai dacă preturile la locuințe vor reveni la nivelul de acum trei ani.

Mulți dezvoltatorii încă Visează la preturile mari, dacă nu renunță rapid la această idee, chiar vânzând și în pierdere, criza lor se va prelungi.

Sectorul construcțiilor mișcă direct și indirect jumătate din economia națională.

Realizarea de tranzacții comerciale reprezintă o necesitate și pentru stat, care este în esență tot un agent economic.

Dacă firmele nu plătesc taxe și impozite, atunci statul nu are bani pentru salarii, pensii, educație, sănătate și investiții.

Dacă statul nu are bani atunci el se împrumută sau crește masa monetară, lucru care duce la inflație dacă creșterea banilor din economie nu este corelată cu dezvoltarea economică .

Dezvoltatorii au renunțat să mai înceapă proiecte noi în 2022. Asta înseamnă că puținele vânzări duc la scăderea numărul de locuințe construite pe stoc, deci stocul scade, oferta se reduce.

Telefoanele au început deja să sune

A fost și o perioadă de precauție din partea investitorilor. Mulți se așteptau ca prețurile să se ducă mult în jos, ca în 2008.

Dar această criză este mult diferită, prețurile nu se pot prăbuși deoarece costurile sunt mari.

Telefoanele au început să sune. Vine primăvara și este momentul potrivit pentru achiziția de case.

Lunile martie, aprilie, mai, iunie sunt lunile în care se vând locuințele din România. Peste 70% din decizii se iau în această perioadă.

Bani pe piața sunt, inflația îi devalorizează, așa că investitori își doresc plasamente, ori locuințele generează și venituri prin închiriere, ele duc și la creșterea valorii investite.

Este știut că prețul locuințelor se indexează cu inflația sau poate chiar mai mult.

Plătim de două ori casa, dar valorează de trei ori mai mult

Există o percepție falsă asupra faptilui că prin credit plătești de două ori o locuință. Afirmația este una falsă deoarece casa își actualizează anual prețul, iar el crește.

RATELE bancare de cele mai multe ori sunt sub valoarea inflației. Asta înseamnă că prețul locuinței crește mai repede decât rata bancară .

așa se face că o locuință în 30 de ani valorează pe piața de trei sau patru ori mai mult.

De asemenea cumpărătorul crede în fals că el oferă banii lui băncii. El de fapt returnează banii băncii, bani pe care i-a folosit. El nu avea bani pentru locuință, banca l-a ajutat.

Anul 2023 va fi un an bun, un an al revenirii la o seminormalitate, în care numărul tranzacțiilor comerciale va crește.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.