România, la cel mai scăzut consum de gaze din ultimii 20 de ani

best auto leo vaslui

OMV Petrom a anunțat azi, în Raportul privind datele financiare pe primul trimestrul 2023, că în perioada ianuarie-martie consumul național de gaze naturale a scăzut, până la cel mai mic nivel al acestei perioade din ultimele două decenii.

„Conform estimărilor OMV Petrom, consumul naţional de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 13% faţă de T1/22, estimat a fi cel mai mic nivel întregistrat pentru un trimestru unu în ultimele două decenii, din cauza vremii calde şi industriei care nu a reuşit să îşi revină de la nivelurile reduse din 2022”, se arată la pagina 17 a raportului financiar trimestrial, citat de Economica.net.

În T1/23, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost cu 3,3% mai mari, de 13,1 TWh, o performanţă despre care compania spune că este foarte bună având în vedere scăderea semnificativă a consumului la nivelul ţării.

„Prin urmare, cota noastră de piaţă (volumele de gaze naturale vândute în România din consumul de gaze la nivel naţional) a crescut la 32% în T1/23 de la 26% în T1/22. Volumele semnificativ mai mari extrase din depozitele de înmagazinare au compensat atât producţia mai mică, cât şi volumele mai mici de la terţi”.

Conform Economica.net, declinul consumului de gaze din primele luni ale anului 2023 vine după scăderea masivă de anul trecut. În perioada august 2022 – ianuarie 2023, România a înregistrat o reducere a consumului de gaze naturale de aproximativ 25%, în comparație cu media consemnată pentru același interval de timp între anii 2017-2022. Scăderea din România a fost mai accentuată decât media europeană – consumul Uniunii Europene a scăzut cu 19,3% în perioada august 2022 – ianuarie 2023, faţă de media consumului de gaze pentru aceeaşi perioadă din 2017 – 2021, potrivit Eurostat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.