România, partener strategic dar fără vize! Ambasadorul SUA la București: „sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu”

best auto leo vaslui


Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că România a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare, lucru apreciat de refugiaţii ucraineni.

„Mulţi refugiaţi ucraineni mi-au spus cât de mult au apreciat sprijinul şi cum acest lucru a îmbunătăţit modul în care văd România. Cred că în viitor, îmi imaginez, România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane şi acestor noi legături comerciale”, spune diplomatul american.

Kathleen Kavalec îşi prezintă priorităţile mandatului de ambasador: securitatea, schimburile comerciale şi investiţiile, dar şi democraţia şi statul de drept.„Companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept”, subliniază diplomatul.Legat de programul Visa Waiver, prin care românii ar putea să călătorească liber în Statele Unite ale Americii, ambasadoarea spune că ”sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu”.

”Ca ambasadoare, permiteţi-mi să spun că aş vrea să văd cum acest lucru devine realitate şi mă angajez să colaborez cu guvernul român pe această temă. Va fi pe agenda dialogului nostru strategic. Mai mult, colaborăm, experţii noştri colaborează legat de aspecte tehnice ale acestui program, care implică paşapoarte, chestiuni legate de trecerea frontierei. Cum aţi spus şi dumneavoastră, vorbim de cifre, anume rata de refuz. Dar, analizând situaţia din alte ţări care au intrat în acest program şi parcursul lor, sunt încrezătoare că putem avansa, putem face progrese în aceste domenii. Sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu. (…) Da, cred că ajută să fie emise mai multe vize decât refuzuri, cred că sunt utile informaţiile despre cum să obţii viza pe care o doreşti, despre cum să eviţi să oferi informaţii insuficiente în acest sens, cred că este important să înţelegi ce poţi să faci atunci când primeşti diverse tipuri de vize. De exemplu, dacă aveţi viză turistică, nu puteţi lucra în SUA, aveţi nevoie de un alt tip de viză.

Deci diseminarea acestor informaţii astfel încât cei care solicită o viză să o obţină va ajuta ca rata de refuz să scadă”, a transmis Kathleen Kavalec.În reactoarelor modulare mici (Small Modular Reactors – SMR care ar urma să fie construite în România cu tehnologie americană, ambasadoarea susține că e un proiect ce s-ar putea finaliza în 2028, 2029.”În 2020 am semnat un acord de cooperare pe tema tehnologiei nucleare de uz civil şi cred că este o evoluţie foarte bună a relaţiei noastre atât în ceea ce priveşte modernizarea şi extinderea (centralei de la – n.r.) Cernavodă, cât şi în ceea ce priveşte noua tehnologie a SMR. Apropo, această tehnologie face furori în lumea întreagă, în Europa, în Asia, este o nişă în domeniul energetic în care România poate fi un lider. Totuşi, este un proiect care va dura câţiva ani buni. Înţeleg că vorbim de 2028, 2029.

Pe termen scurt, vom avea simulatoare SMR care vor fi operaţionale la Politehnica din Bucureşti pentru instruire, vor fi puse la dispoziţia studenţilor, cercetătorilor, inginerilor pentru ca aceştia să înveţe care este tehnologia, să înţeleagă modul în care funcţionează. De asemenea, acesta poate fi un centru şi pentru alţi oameni din regiune care sunt interesaţi de această tehnologie. Atrăgător la acest sistem este că e o manieră mai sigură, mai ecologică, mai cuantificabilă de a folosi energia nucleară, care, într-o lume care caută surse de energie fără emisii de carbon, poate aduce o schimbare uriaşă. Aşa că suntem fericiţi să colaborăm cu România, pentru a susţine interesul ţării dumneavoastră faţă de această tehnologie şi capacitatea de a crea, probabil, 8.000 de noi locuri de muncă în acest sector. Cred că va fi o contribuţie importantă”, susține Kathleen Kavalec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.