Șeful de stat major al Bundeswehrului dat afară după ce a spus că armata rusă are capabilități

best auto leo vaslui

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, l-a demis pe şeful de stat major al Bundeswehr, au anunţat luni surse apropiate ministerului, după comentariile controversate ale acestuia din urmă cu privire la capacităţile armatei ruse, relatează France Presse.

Generalul Eberhard Zorn urmează să fie înlocuit cu Carsten Breuer, general al armatei germane, au declarat aceleaşi surse, fără a preciza motivele acestei decizii.

În septembrie anul trecut, Zorn, aflat în funcţie din 2018, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea ucrainenilor de a învinge armata rusă, temându-se totodată de deschiderea unui nou front de către Moscova pe lângă Ucraina.

„Kaliningrad, Marea Baltică, graniţa cu Finlanda, Georgia, (Republica) Moldova (…) sunt multe posibilităţi. (Preşedintele rus Vladimir) Putin ar avea capacitatea”, a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului german Focus. El a justificat de asemenea reticenţa Berlinului de a livra arme grele cerute de Ucraina.

Aceste remarci i-au adus critici, în special din partea unui general american în retragere, Ben Hodges, care a comandat armata americană în Europa.

Zorn a fost numit în această funcţie în 2018 de conservatoarea Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării la acea vreme, înainte de a deveni preşedintă a Comisiei Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.